Sindikat ugostiteljstva i turizma poziva Vladu da odustane od zakona o sezonskim poslovima

Samostalni sindikat ugostiteljstva i turizma Srbije smatra da je nacrt zakona o sezonskom radu apsolutno neprihvatljiv i poziva Vladu i ministarstvo rada da odustanu od daljih aktivnosti na izradi ovog zakonskog predloga.

Konobar

U otvorenom pismu koje je upućeno predsednici Vlade Ani Brnabić i ministarki Dariji Kisić Tepavčević Samostalni sindikat ugostiteljstva i turizma Srbije (SSUTS) je izneo svoje mišljenje o nacrtu zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima, koji je poslat radnoj grupi zaduženoj za rad na ovom dokumentu pre nedelju dana.

Namera Vlade i pojedinih ministarstava da osnovna zanimanja u oblasti ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma kao što su: konobar, kuvar, sobarica, šanker, barmen i ostala, svrstate u povremene i pomoćne poslove je ponižavajuća za radnike. Očigledna je i tendencija njihovog nipodaštavanja, degradacije i diskriminacije u odnosu na radnike u drugim delatnostima, navodi se u pismu SSUTS-a.

Ugostitelji pozivaju Vladu da odustane od daljeg rada na ovom zakonu a naročito da se iz člana 2. nacrta zakona izbace tačke 3. i 4. u kojima se nabrajaju poslovi u turizmu i ugostiteljstvu koje bi obuhvatio novi zakon o sezonskom radu.

Ukoliko vlast ne odustane od svojih namera SSUTS najavljuje da će upotrebiti sve zakonske i legalne metode sindikalne borbe da zaštiti dostojanstvo ugostiteljskih radnika kao i da će se obratiti međunarodnim sindikalnim organizacijama i Međunarodnoj organizaciji rada.

Pre dva dana se o nacrtu zakona o sezonskom radu oglasila i ministarka Darija Kisić Tepavčević kojoj je i adresirano obraćanje sindikata ugostiteljskih i turističkih radnika. Nasuprot njima ministarka je zadovoljna nacrtom na čemu je prvenstveno zahvalna NALED-u čiji predstavnici su i glavni autori ovog zakonskog predloga.

M.M.

Prethodni članak

Predstavnici sindikata u železnici najavili protest i jednočasovne štrajkove

Protivustavna demokratija: čudesan slučaj „šabačkog modela građanske participacije“

Sledeći članak