Sindikati žele korigovanje minimalca za ovu godinu pre odlučivanja o njegovoj visini za 2024.

Prva runda pregovora o visini minimalne zarade za sledeću godinu je zakazana za ponedeljak u okviru Socijalno-ekonomskog saveta (SES). Predsednik Aleksandar Vučić je već izneo svoja „predviđanja“ o visini minimalca dok sindikati smatraju da je potrebno prvo završiti priču o njihovom zahtevu za vanredno usklađivanje najnižih zarada što su tražili još na proleće ove godine.

Van svojih nadležnosti, kao i mnogo godina unazad, predsednik Aleksandar Vučić je nedavno izjavio da će minimalac 2024. godini biti 400 evra. Tako je, iako je prva runda pregovora reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca zakazana za ponedeljak, teško poverovati da bi se nešto drugačije moglo odlučiti. Tako je makar bilo do sada.

„To što je predsednik države licitirao sa cifrom od 400 evra ne znači da mi ne treba da radimo svoj posao kao i uvek, a to je da spremimo argumentovanu pregovaračku platformu, što smo i uradili“, kaže za Mašinu Čedanka Andrić predsednica UGS „Nezavisnost“.

Međutim, ona podseća da „Nezavisnost“ i Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) još uvek nisu dobili zvaničan stav na njihovu inicijativu da se koriguje iznos minimalne cene rada za ovu godinu jer je došlo do ozbiljnih promena u parametrima na osnovu kojih se formira minimalna cena radnog časa, a na šta su imali pravo u skladu sa Zakonom o radu. I dalje insistiramo da dobijemo zvaničan, obrazložen odgovor, objašnjava nam Andrić.

„Što se tiče naredne godine neću reći ništa novo ako kažem da i dalje, još od zaključka SES-a iz 2018. godine, insistiramo da minimalna zarada na mesečnom nivou ne može da bude ispod iznosa minimalne potrošačke korpe, to je naša polazna osnova za pregovore i može se pregovarati samo o većem iznosu imajući u vidu koliko će ovaj pokazatelj iznositi u narednoj godini“, rekla je Andrić.

Sa ovim je saglasan i sekretar Veća SSSS-a, Zoran Mihajlović:

„Stav sindikata ostaje isti, izjednačavanje minimalne potrošačke korpe sa minimalnom zaradom, ali naš zahtev pre nego što otpočnemo pregovore oko minimalne zarade za 2024. godinu je da završimo pregovore oko vanrednog usklađivanja za ovu godinu. Ti pregovori su prekinuti a da nam nije odgovoreno na zahtev“, kaže Mihajlović za Mašinu.

U Uniji poslodavaca koja ima mesto za stolom SES-a ne žele da daju izjave o minimalnoj zaradi pre ponedeljka. Upoznati su sa stavom sindikata da je potrebno prvo završiti pregovore o zahtevu za usklađivanjem minimalne zarade za tekuću godinu i to vide kao „novonastalu situaciju“ koja potencijalno menja tok zakazanih pregovora.

M.M.

Prethodni članak

Da li su predskazanja o kraju kineske ekonomije opravdana? 

Rušenje na Slaviji uprkos protivljenju dela javnosti

Sledeći članak