Škola preti roditeljima prijavom Centru za socijalni rad zbog korišćenja besplatnih udžbenika

Na društvenim mrežama se od jutros deli navodno Obaveštenje Osnovne škole „Sremski front“ iz Šida u kome se učiteljica i roditelji dece koja koriste udžbenike Fondacije Kavčić upozoravaju da će biti predmet disciplinskog postupka i prijave Centru za socijalni rad ukoliko ne budu deci obezbedili udžbenike izabranog izdavača „Logos“.

Da li roditelji i učitelji, odnosno nastavnici mogu samostalno da odaberu koje udžbenike će njihova deca koristiti u nastavi? Odgovor je jasan – prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ne mogu, o tome odluku donosi nastavničko veće određene škole, a ukoliko nastavno osoblje, đaci i njihovi roditelji ne poštuju odluku veća može dođi i do određenih konsekvenci kao što su disciplinski postupci ili prijave centrima za socijalni rad.

Možda to zvuči pregrubo ali obaveštenje koje je pre dva dana dobila učiteljica jednog odeljenja u OŠ „Sremski front“ iz Šida pokazuje da do određenih „kazni“ ukoliko ne radite ili ne učite iz određenih kompleta udžbenika mogu biti realne.

Na društvenim mrežama se od jutros deli obaveštenje sa potpisom direktora škole, Dalibora Farbaša, koje je dobila jedna učiteljica. U tom dopisu se konstatuje da 16 od ukupno 21 deteta iz tog odeljenja koristi udžbenike Fondacije Kavčić, dok petoro dece, kako se navodi, ima komplet udžbenika izdavača „Logos“ koji je i odobrilo nastavničko veće.

Od učiteljice se zahteva da hitno organizuje roditeljski sastanak kako bi svima bilo ukazano na „obavezu omogućavanja deci osnovnog obrazovanja“, odnosno u ovom slučaju obavezu nabavku udžbenika izdavača „Logos“. Ukoliko do toga ne dođe učiteljici se preti disciplinskim postupkom a roditeljima prijavama Centru za socijalni rad zbog neispunjavanja „obaveze omogućavanja deci osnovnog obrazovanja“:

„Sa druge strane, što se tiče roditelja, ukoliko nakon isteka roka, ne budu deci omogućili knjige Logos deca neće moći ispunjavati osnovne obaveze prema nastavnom plani u programu, te će s obzirom na tu činjenicu se vršiti ocenjivanje. Takođe, škola će morati da se obrati Centru za socijalni rad i prijavi roditelje koji nisu ispunili obavezu osnovnog obrazovanja svog deteta“, navodi se u dopisu koji se delim putem društvenih mreža.

U školi „Sremski front“ za Mašinu nisu želeli da komentarišu ovaj dopis ali nisu negirali da takav dokument i zahtev postoje.

Jedna od majki deteta koje ide u ovu školu a čija je učiteljica dobila ovakvo obaveštenje za Mašinu kaže da su oni i prošle godine koristili udžbenike Fondacije Kavčić kao i da je odabiru tih udžbenika ove godine prethodio sastanak saveta roditelja sa nastavničkim većem i učiteljicom.

„Učiteljica nije donela tu odluku na svoju ruku, već smo imali zeleno svetlo od nastavničkog veća, ali je ta odluka sada iz nekog razloga promenjena“, kaže naša sagovornica koja je želela da ostane anonimna.

„Svi roditelji iz odeljenja su morali da se izjasne da li žele udžbenike Fondacije Kavčić ili Logos i većina je bila za prvu opciju“, dodaje ona i objašnjava da u suštini nema razlike u sadržaju tih kompleta osim što u „Kavčić“ kompletu nema dovoljno vežbi pa su roditelji dokupljivali neke vežbanke.

„Roditeljima je realno finansijski uvek bila to pogodinija opcija pošto su knjige besplatne“, kaže naša sagovornica.

Međutim, ukoliko pritisci koji dolaze od direktora škole urode plodom roditelji čija deca idu u razred u kojem je i dete naše sagovornice će morati da izdvoje oko 12 hiljada za komplet „Logos“ udžbenika.

Roditeljski sastanak u ovom odeljenju je zakazan za ponedeljak a kako kaže naša sagovornica isti dopis je stigao u više odeljenja mlađih razreda ali i u nekoliko starijih razreda, odnosno razrednim starešinama. Za sada roditelji relativno tiho čekaju zakazane sastanke nakon kojih će morati i da donesu odluke.

Obaveštenje iz Osnovne škole "Sremski front" koje se deli po društvenim mrežama
Obaveštenje iz Osnovne škole “Sremski front” koje se deli po društvenim mrežama

Zahtevi za besplatnim udžbenicima

Podsetimo, Fondacija Kavčić, čiji je osnivač Aleksandar Kavčić otkupila je od nekoliko izdavača određeni broj udžbenika, odnosno, „prava da raspolaže materijalom koji je izdavač proizveo, pa sad smatra da sa njima može da raspolaže“, o čemu ste mogli ranije da čitate na Mašini.

Kako je ranije osnivač fondacije Aleksandar Kavčić govorio za N1, „Zakon kaže da školovanje državno u Srbiji treba da bude besplatno, imamo jedno tržište udžbenika koje je navodno slobodno, a na tom tržištu roditelj ne bira udžbenike nego bira nastavnik, direktor… I tome je došao kraj. Pokazali smo da udžbenici, bar taj deo školovanja, može da bude besplatan“.

Međutim, zakonska regulativa u Srbiji je, po pitanju prava na izbor udžbenika neusaglašena. Savet roditelja, prema ovom Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ima pravo da učestvuje u donošenju odluke o izboru udžbenika, ali prema drugim zakonima ovo pravo je ograničeno na praktično „imanje mišljenja“ koje škola u praksi može i ne mora da uvaži.

Ipak, ova godina je u Beogradu i malobrojnim opštinama po Srbiji donela najave da će udžbenici za decu u školama biti besplatni, odnosno da će njihove troškove snositi Grad. Nakon ovih najava, širom Srbije su započete inicijative za besplatne udžbenike za svu decu. Podsetimo, građanke i građani Topličkog okruga su čak u avgustu ove godine blokirali magistralni put Niš-Priština, sa zahtevom da sva deca u opštinama Kuršumlija, Blace, Prokuplje i Žitorađa dobiju besplatne udžbenike i užinu, kao što su dobila deca iz Beograda.

Ovu inicijativu je u Narodnu Skupštinu preneo i poslanik iz stranke Zajedno, Nebojša Cakić „Niko od vladajuće koalicije i ministara koji su bili na sednici nije ništa rekao na to. Ćutali su jer je sramota, nepravda, nepoštenje da neka deca budu ravnopravnija, a neka manje ravnopravna“, rekao je Cakić građanima na protestu, prenosi N1.

M.M. I.P.

Prethodni članak

Kakav je kvalitet vazduha u Srbiji prema novom Izveštaju o kvalitetu vazduha Agencije za zaštitu životne sredine? 

Kako Komiteti otpora nastavljaju revoluciju u Sudanu usred rata — Razgovor sa Ahmedom Isamaldinom (I deo)

Sledeći članak