Školska godina ponovo počinje štrajkom

Skraćeni časovi i protestna okupljanja članova Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije obeležiće prvi septembar u preko petnaest gradova u Srbiji.

Unija sindikata prosvetnih radnika će danas protestovati zbog lošeg materijalnog i društvenog stanja svih zaposlenih u prosveti, kaže se u saopštenju ovog sindikata. Kako javlja N1, prosvetni radnici „poručuju da se o stubu društva – obrazovanju dece, vodi dezorijentisana i deklarativna politika“.

Sindikat zahteva veća izdvajanje za prosvetu u narednom budžetu i više poverenja u prosvetne radnike. Članovi USPRS će protestovati u Užicu, Vranju, Pančevu, Kragujevcu, Bačkoj Palanci, Novom Sadu, Ivanjici, Čačku, Somboru, Kraljevu, Nišu, Boru, Gornjem Milanovcu, Zrenjaninu, Kruševcu, Sremskoj Mitrovici i drugim mestima.

U saopštenju se izražava „slaba nada“ da će naredna Vlada iskazati razumevanje za potrebe i zahteve prosvetara.

Podsetimo, na okruglom stolu „Prosveta na popravnom ispitu“ u organizaciji sindikata UGS Nezavisnost, skrenuta je pažnju na to da se, uprkos značaju obrazovanja za napredak društva, u Srbiji ono već decenijama zanemaruje.

Osim nedostatka ulaganja i loših radnih uslova, Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika je skrenula pažnju na nedostatak valjanog strateškog usmerenja razvoja obrazovanja, i iznela oštru kritiku dualnog obrazovanja.

Na okruglom stolu iznesen je i zabrinjavajući podatak da je oko polovine učenika i učenica nakon devet godina školovanja funkcionalno nepismeno, te da tri četvrtine đaka u Srbiji ima anksioznost od učenja.

„Nama je obrazovanje najvažnija odskočna daska za napredak“, izjavio je tom prilikom profesor psihologije obrazovanja Aleksandar Baucal. Iznoseći predloge za reforme obrazovanja, bivši direktor Centra za evaluaciju u obrazovanju je prokomentarisao:

„Ja mogu da predložim da nam za deset godina treba nastavnik koji oseća da je rad u školi smislen i da mu je zanimanje adekvatno vrednovano, a ne da u školu odlazi sa osećajem da ide u susret nevoljama. Takođe, treba nam učenik koji u školu odlazi sa osećajem zadovoljstva a ne strepnje od nevolje.“

I.K.

Prethodni članak

Only Fans: seksualni rad u gig-ekonomiji

Gal Kirn: Prvo je nestao socijalizam a onda i Jugoslavija

Sledeći članak