„Sloga“ saopštava da je preminula jedna od otpuštenih radica kompanije Vali iz Loznice

Udruženi sindikati „Sloga“ su danas saopštili da je od posledica visokog krvnog pritiska i moždanog udara preminula Marija Stakić (1978), majka troje dece, koja je nedavno nakon 15 godina staža proglašena tehnološim viškom u pogonu italijanske firme Vali.

Protest ispred fabrike Vali u Loznici

U „Slogi“ smatraju da je ova radnica prva žrtva „nehumanog i nezakonitog kriterijuma kojim je izvršena selekcija tehnološkog viška i otpuštanja radnica u Italijanskoj kompaniji „Golden Lady“, koja se bavi proizvodnjom čarapa, ženskog i muškog rublja“.

U saopštenju sindikata se kaže da preminuloj radnici u kompaniji nisu verovali da ima zdravstvenih problema.

„Mislili su da glumi, zbog čega je bila izložena diskriminaciji, premeštanju iz pogona u pogon, a kada je zatražila da bude oslobođena treće smene, otpuštena je iako je i ranije imala ozbiljnih povreda na radu u toj kompaniji poput povrede ligamenata – tetiva na mašini“, saopštava „Sloga“.

Da podsetimo, u Lozničkoj fabrici Vali (Valy d.o.o.), koja je lokalni proizvođač za italijansku kompaniju „Golden Lady“, nedavno je otpušteno ukupno 62 radnica i radnika, a sindikat je tvrdio da proces smanjivanja broja radnika nije urađen transparentno, odnosno kriterijumi po kojem su birani radnici je bio sumnjiv. Na protestu koji je organizovan ovim povodom ispred fabrike otpušteni radnici i radnice su iznosili svedočenja o lošem tretmanu i nepoštovanju radnih prava i izražavali sumnju da su meta otkaza oni koji su koristili pravo na bolovanje.

Sindikat „Sloga“ izražava najdublje saučešće porodici preminule radnice i poziva sve poslodavce širom Srbije da ne slede „nehumano ponašanje kompanije Vali koju smatramo direktno odgovornom za njeno naglo razboljevanje i preranu smrt“.

M.M.

Prethodni članak

Više stotina ljudi u Loznici na protestu protiv Rio Tinta

Jedinstvena poruka protesta: „Ne plašimo se i odbranićemo se!“

Sledeći članak