Slovenački sud presudio: zabrana istopolnih brakova i usvajanja dece su neustavni

Ustavni sud u Sloveniji je presudio da su zabrane istopolnim parovima da stupaju u brak i usvajaju decu neustavne i naložio je parlamentu da izmeni zakon u roku od šest meseci kako bi ova prava bila garantovana svima.

Ljubljana

Sudije Ustavnog suda su istakle da slovenački zakoni koji dozvoljavaju samo brakove između pripadnika/ca suprotnog pola i usvajanje dece krše ustavne odredbe protiv diskriminacije.

Ustavni sud je u dve odluke utvrdio da je zakonski propis koji dozvoljava da samo dve osobe različitog pola mogu sklopiti brak i da istopolni partneri ne mogu zajedno usvojiti dete neustavan. Odluka podrazumeva i otklanjanje utvrđene neustavnosti po kojoj se brak sada definiše kao životna zajednica dve osobe bez obzira na pol i da istopolni partneri koji žive u partnerskoj zajednici mogu zajednički usvojiti dete po zakonu.

Ustavni sud je pokrenuo postupak za ocenu ustavnosti osporenih zakonskih odredaba po službenoj dužnosti na osnovu ustavnih žalbi dva istopolna para. Kako se navodi u saopštenju suda, pravna regulativa istopolnih zajednica se u Republici Sloveniji razvija već duže vreme. 2006. godine je usvojena uredba koja je istopolnim partnerima dozvoljavala da registruju svoju zajednicu i priznavala određena prava iz ovog odnosa.

Diskriminacija istopolnih parova „ne može se opravdati tradicionalnim značenjem braka kao zajednice muškarca i žene, niti posebnom zaštitom porodice“, navodi se u presudi Slovenačke novinske agencije. Presuda odmah stupa na snagu i daje sasvim novu perspektivu za život LGBT+ populacije u Sloveniji, ali i u drugim državama u regionu koje imaju zabranu istopolnih brakova i usvajanja dece.

Kako prenosi portal globalnews.ca sud je dao zakonodavcima šest meseci da izmene postojeće zakone kako bi bili u skladu sa presudom, ali potrebne izmene bi bile spremne za nedelju ili dve, rekao je Luka Mesec, ministar rada, porodice, socijalnih pitanja i jednakih mogućnosti:

„Ustavni sud nam je to naredio i uradićemo to sa najvećim zadovoljstvom“, rekao je Mesec.

Stranka Levica je nakon odluke Ustavnog suda objavila da pozdravlja odluku Ustavnog suda čime je eliminisana diskriminacija istopolnih parova u sklapanju brakova i usvajanju dece: „Bilo je potrebno mnogo borbi i referendumskih kampanja, ali naše društvo je danas ravnopravnije nego što je bilo juče“ navodi se u saopštenju stranke.

I.P.

Prethodni članak

„Pokazali smo da je moguće biti solarni elektropionir“: Sakupljen novac za izgradnju solarnih elektrana na Staroj planini

Lekari protiv dodele Hipokratove medalje Aleksandru Vučiću

Sledeći članak