SNS nastavlja sa uništavanjem mesnih samouprava, poručuju organizacije civilnog društva

Grupa za konceptualnu politiku iz Novog Sada i Građanski preokret iz Zrenjanina su u saopštenju za javnost upozorili da na snagu stupaju nove odluke o mesnim zajednicama koje formalno oduzimaju građanima pravo na mesnu samoupravu, jer ne predviđaju njihovo neposredno učešće u izbornim procesima na tom nivou.

Zrenjanin

Godinama unazad Srpska napredna stranka sistematski radi na urušavanju mesne samouprave i odvraćanju građana i građanki od učešća na izborima za savete mesnih zajednica. Osim dobro poznatih taktika zastrašivanja, ucenjivanja i vršenja pritiska, kojima su posebno izloženi nezavisni kandidati, novousvojeni akti o mesnim zajednicama omogućavaju vladajućoj stranci da i kroz formalne okvire učvrsti kontrolu nad izbornim procedurama i tako maksimalno suzi prostor za neposredno učešće građana na mesnom nivou, navode iz Grupe za konceptualnu politiku i Građanskog preokreta.

Sa uvođenjem novih odluka o mesnim zajednicama otpočeto je 2021. godine, neposredno pred lokalne izbore koji su održani u velikom broju opština u Srbiji. Već tada građani su bili lišeni prava na posmatranje izbornog procesa, u mnogim opštinama su bili primorani da overavaju potpise podrške kandidatima, a u nekima čak i da formiraju izborne liste.

Iz ovih organizacija na primeru Zrenjanina žele da ilustruju kakva je namera stajala iza uvođenja novih odluka. Kako su saopštili u Zrenjaninu gde su bili raspisani mesni izbori 5. februara ove godine, shodno Odluci o mesnim zajednicama bilo je neophodno formirati listu sa onoliko kandidata koliko je i članova saveta. Treba istaći da su u 2022. godini sa ciljem obeshrabrivanja građana za kandidaturu donete dve odluke o mesnim zajednicama, jedna u februaru, a druga u septembru, kojom su dodatno pooštreni kriterijumi iz prve. Ove izmene su rezultirale obesmišljenim izborima u Zrenjaninu koji su bili svedeni na jednu izbornu listu – listu Sprske napredne stranke.

Na sličan način se i u Novom Sadu trenutno odvija usvajanje Statuta mesnih zajednica, ali bez održavanja zborova građana, koji takođe nisu predviđeni novim Odlukama o mesnim zajednicama. Kako se navodi u saopštenju, ovakav potez zasigurno predstavlja vid kazne za mesne izbore održane 2021. godine, kada se na kandidaturu odvažio veliki broj nezavisnih pojedinaca, odnosno, nestranačkih ličnosti.

Zbog toga Grupa za konceptualnu politiku iz Novog Sada i Građanski preokret iz Zrenjanina apeluju na građane i građanke da iniciraju zborove i da na njima pristupe izradi statuta svojih mesnih zajednica, kako bi zaštitili svoje pravo da biraju i budu birani na mesnom nivou.

Poseban poziv upućen je i svim demokratski orijentisanim pojedincima, organizacijama i političkim strankama da stanu u odbranu prava građana na neposredno učešće u mesnoj samoupravi i da se uzdrže od pokušaja stranačke mobilizacije, jer je od presudnog značaja da mesne zajednice budu i ostanu organizacije građana, a ne partija.

K.M.

Prethodni članak

„Smanjenje radnih sati povećava produktivnost i poboljšava blagostanje”, veruje Džeremi Korbin

Žene u prostituciji bez bilo kakvih prava

Sledeći članak