„Solartehnika narodu“ u Pirotu i na Staroj planini

Energetska zadruga Elektropionir organizuje šesto, specijalno izdanje kursa „Solartehnika narodu“ u Pirotu i staroplaninskim selima Dojkinci i Temska od 6-8. oktobra.

„Solartehnika narodu je namenjena svim građanima i građankama koji su zainteresovani za mogućnosti proizvodnje energije iz solarnih panela, kako kroz zadrugu, tako i samostalno, na krovovima svojih domaćinstava“, objašnjavaju iz energetske zadruge Elektropionir u pozivu na šesti kurs Solartehnika narodu.

Ovo izdanje kursa održaće se od 6-8. oktobra u Pirotu i staroplaninskim selima Dojkinci i Temska, u kojima su nedavno puštene u rad prve zadružne elektrane u Srbiji, u okviru projekta pod nazivom „Solarna Stara“.

Na ovaj način, Elektropionir želi da dodatno podstakne i osnaži uključivanje običnih ljudi u pozitivne energetske promene“

Tokom prvog dana kursa polaznici će se upoznati sa konceptom energetske zadruge, radom Energetske zadruge Elektropionir i načinima na koje građani mogu aktivno da se uključe u proizvodnju energije kroz zadružne načine ulaganja. Mesto dešavanja je zgrada Gradske uprave u Pirotu, a vreme od 4 popodne do 8 uveče.

„O mogućnostima za realizaciju zajedničkih projekata sa lokalnom samoupravom, i korišćenju javnih objekata za proizvodnju građanske energije, govoriće energetski menadžer Pirota, Bojan Ivković. Za sve polaznike i polaznice koji razmišljaju o tome da postanu kupci-proizvođači, Nenad Maričić, jedan od prvih kupaca-proizvođača u Srbiji, će podeliti svoje iskustvo i govoriti o ostvarenim i očekivanim promenama u ovoj oblasti. Na kraju, Andrija Petrušić, stručnjak iz oblasti solarne energije, će kroz format foruma odgovoriti na pitanja u vezi tehničkog, proceduralnog i finansijskog aspekta instalacije solarnih elektrana“, konstatuje se u najavi kursa.

Subotu popodne, 7. oktobra, polaznici će imati prilike da provedu u Dojkincima (od 17-20h), a 8. oktobar u Temskoj (od 11-14h). Planirano je da članovi zadruge Elektropionir zajedno sa meštanima govore o značaju uspešnog projekta Solarna Stara, kojim su uz pomoć donacija građana prikupljena sredstva i izgrađene dve zadružne elektrane snage od po 5 kW, čiji će godišnji prihod ići u korist lokalne zajednice, objašnjava se u pozivu za kurs i dodaje:

„Takođe, ovo će biti prilika da zainteresovani dobiju pomoći oko pravilnog određivanja veličine svoje solarne elektrane, na osnovu sopstvene potrošnje i položaja krova. Paralelno sa ovim dešavanjima, mališani će kroz seriju kratkih eksperimenata i igru moći da se upoznaju sa konceptom obnovljivih izvora energije“.

Iz Elektropionira naglašavaju da je prethodna izdanja kursa „Solartehnika narodu“ do sada pohađalo gotovo 250 učesnika iz čitave Srbije, kao i da je šesto izdanje kursa organizovano u saradnji sa Gradom Pirotom i Mesnim zajednicama Dojkinci i Temska.

Učešće na kursu je besplatno i otvoreno za sve, pa iz Elektropionira pozivaju da se obavestite na stranici sajta https://elektropionir.rs/kurs-solartehnika-narodu/ i pišete im na solartehnika@elektropionir.rs.

I.K.

Prethodni članak

Ministarstvo poljoprivrede tvrdi da je realizovalo sve mere koje je obećalo poljoprivrednicima

Bitka za Vlasinu upozorava da građevinski radovi na reci Bistrici ne prolaze bez njihovog nadzora

Sledeći članak