Solidarno sa Ženama u crnom protiv mržnje

Solidarnost je naša snaga, poruka je Žena u crnom nakon javne podrške preko trideset organizacija koje su pored zahteva nadležnima za hitnu reakciju, organizovale i zajedničko čišćenje uvredljivih grafita.

U sredu, 27. oktobra, u prostorijama Žena u crnom (ŽUC) u Beogradu, organizacije civilnog društva u Srbiji organizovale su akciju zajedničkog čišćenja grafita koje su počinile nepoznate osobe u noći između petka, 22.10. i subote, 23.10.2021. godine, o čemu je Mašina izvestila.

I Neformalna ženska grupa oštro je osudila napad na prostorije Žena u crnom, ističući u svom saopštenju preko tri decenije njihovog angažovanja u vidu nebrojano mnogo protesta kao oblika borbe protiv rata, istorijskog revizionizma i rehabilitacije ratnih zločinaca iz ratova u Jugoslaviji tokom 1990-ih godina u miru.

Tom prilikom su naglasile da su Žene u crnom bile i ostale neposlušne i nepodobne režimima koji nisu osudili učesnike ratova 1990-ih zbog čega su konstantno na meti i verbalnih i fizičkih napada desničarskih grupa.

Zajedničkom uklanjanju grafita pridružio se i pokret Ne davimo Beograd.

„Imamo veliku istoriju napada na nas i izvor represije su uvek manje više one organizacije koje imaju prećutnu saglasnost režima. Problem je što oni zapravo žele da unište ono što se zove prostor slobodnog i drugačijeg mišljenja. Oni ovim žele da zastraše ljude u Srbiji, osujete bilo kakve oblike organizovanog delovanja protiv režima. Posebno smo na meti mi koje govorimo istinu o onome  što se dešavalo u prošlosti i tražimo odgovornost za to“, rekla je za N1 Staša Zajović, iz Žena u crnom.

U saopštenju Neformalne ženske grupe izražava se i bezrezervna podrška i solidarnost sa organizacijom Žene u crnom i zahteva se od nadležnih institucija da nađu i procesuiraju počinioce koji su zasad nepoznati.

V.K.

Prethodni članak

Institucije sve zatvorenije, a javnost sve lošije informisana o zaštiti životne sredine, pokazuje izveštaj Koalicije 27

Sud odbacio tužbu protiv sindikalca iz Jure Predraga Stojanovića

Sledeći članak