Solidarnost i Sloga podržavaju blokadu LingLonga u Zrenjaninu

Politička platforma Solidarnost i Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ podržavaju blokadu gradilišta kineske fabrike LingLong koja duguje više miliona evra prema domaćim proizvođačima.

Politička platforma Solidarnost podržava blokadu LingLonga koju sprovode domaći proizvođači, a kojima LingLong mesecima ne isplaćuje dugovanje od 5,5 miliona evra uprkos obećanjima ambasadorke Kine u Srbiji, saopštili su iz te političke organizacije.

Ulaz na gradilište kineske fabrike pneumatika blokirali su juče ujutru 150 radnika firme „Alfa technics“ iz Svilajnca zbog neisplaćenih potraživanja. Na ovaj potez su se odlučili nakon višemesečnih neuspelih pregovora sa rukovodstvom LingLonga i, kako piše Danas, nemaju nameru da odatle odu dok im dug ne budu izmiren.

Iz Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ poručili su da daju punu podršku radnicima kompanije „Alfa technics“ iz Svilajnca koji protestuju ispred zrenjaninske kompanije „Linglong“, zbog dugovanja njihovom preduzeću, zbog čega im nisu isplaćene zarade od juna meseca.

„Ponašanje kineskih investitora u poslednje vreme ozbiljno zabrinjava i kulminira u nepoštovanju države Srbije, srpskih preduzeća i njenih radnika, kao i angažovanih radnika iz same Kine i Vijetnama koji su takođe protestovali i što je još gore bili žrtve trafikinga na koje rukovodstvo države i njene institucije žmure“, piše u saopštenju Sloge.

Iz Solidarnosti takođe podsećaju da je rukovodstvo LingLonga inostranim radnicima oduzimao pasoše i primorao ih da žive i rade u nehumanim uslovima, te i na to da kineske investicije uživaju ozbiljne privilegije u Srbiji.

„Podsećamo da je LingLong od države dobio zemljište i subvencije ukupne vrednosti 83,5 miliona evra, da je proizvodnja prema rečima Aleksandra Vučića, koji je ponosan na ovaj projekat, trebala da počne u martu ove godine“, saopštili su iz Solidarnosti.

Prema oceni te organizacije „političke elite u Srbiji, vođene mantrom napretka uz pomoć direktnih stranih investicija, već više od dve decenije poklanjaju našu zemlju, rasprodaju našu imovinu i subvencionišu strane kompanije koje tretiraju radnike i radnice kao robove, iznose profit iz Srbije, a čim priliv subvencija prestane presele proizvodnju u neku drugu zemlju trećeg sveta koju mogu da nastave da eksploatišu“.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ zahtevaju od Kancelarije Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom da reaguje i da javno osudi zloupotrebu srpskih preduzeća i njihovih radnika.

A.J.

Prethodni članak

Investicije u ugalj i rudarenje litijuma: balkanske posledice energetske krize u Evropi

Odbornik SNS-a Branko Kockica vređao i gađao odbornice iz koalicije MORAMO, javlja Ne davimo Beograd

Sledeći članak