Solidarnost: „Zahtevamo od nadležnih da obezbede plate koje će radnicima i radnicama omogućiti dostojanstven život“

Politička platforma Solidarnost održala je juče ispred zgrade Vlade protestnu akciju za povećanje minimalne zarade. Protest je održan uoči sednice Socijalno-ekonomskog saveta na kojem se donosi odluka o visini minimalne cene rada za 2022. godinu.

Protest Hoćemo platu za život

„Korpa za vlast, a ljudima plate za život“ je poruka koja je upućena vlastima s jučerašnjeg protesta ispred zgrade Vlade.

Protestu je prisustvovalo nekoliko desetina ljudi. Okupljenima su se obratili portparoli Solidarnosti Miloš Baković Jadžić i Aleksandra Lakić.

Povećanje minimalne zarade sa 32 na 35 hiljada dinara podrazumeva 600 dinara na dnevnom nivou za troškove ishrane tročlane porodice. „Da li je to sve što naša Vlada kojoj su usta puna parola o brizi za porodicu može da ponudi radnicima kako bi prehranili porodicu?“, pitala se Aleksadra Lakić.

Vlada Srbije je predložila da se minimalna zarada povećana sa 32.000 dinara na 35.012, dok sindikati zahtevaju da se ona podigne barem do visine minimalne potrošačke korpe, odnosno 39.000 dinara, i da se isplaniraju uvećanja za naredne godine.

Organizacije čiji su se predstavnici juče okupili podržavaju zahteve sindikata. U pismu koje su tom prilikom uputili predsednici Vlade i ministrima naglašava se da je aktuelna minimalna zarada daleko ispod granice siromaštva za tročlanu porodicu, ta da je povećanje minimalne zarade koje bi radnicima omogućilo da žive od svog rada nužan preduslov ekonomskog razvoja i socijalne održivosti društva.

Miloš Baković Jadžić je istakao da bi, prema relevantnim istraživanjima, plata za dostojanstven život morala da iznosi trostruko više od minimalca, skoro 100 hiljada dinara. Podrškom povećanju minimlaca daje se podrška stotinama hiljada ljudi koji u Srbiji rade da bi na kraju meseca dobili milostinju, a ne platu, objasnio je Baković Jadžić.

„Danas smo tu da pokažemo solidarnost sa radnicima i radnicama koji su na svakodnevnom nivou izloženi strahu za sopstvenu egzistenciju, i da zahtevamo od nadležnih ministarstava da obezbede plate koje će im omogućiti dostojanstven život. Danas im složno poručujemo: Korpa za vlast, a ljudima plate za život.“, izjavila je Aleksandra Lakić.

Namirnice iz minimalne potrošačke korpe
Namirnice za tročlanu porodicu iz minimalne potrošačke korpe koje su predate Vladi; Foto: Solidarnost

Skup „Hoćemo platu za život!“ su podržali i predstavnici pokreta Ne davimo Beograd, Udruženja radnika na internetu, Internet radnika Srbije, organizacije okupljene oko „Ekološkog ustanka“, Otvorena građanska platforma AKCIJA, Čuvari/ke vatre i Akcija progresivne Vojvodine.

Predstavnici Političke platforme Solidarnost zajedno sa predstavnicima i predstavnicama drugih organizacija na portirnici Vlade predali su zajedničko pismo i korpu sa namirnicima koje od minimalne zarade dnevno može kupiti tročlana porodica.

O toku pregovora o visini minimalne zarade za 2022. godinu se možete informisati na ovom linku.


A.J.

Prethodni članak

Ričard Vulf: Ili teorija ekonomije ili teorija zavere

Bez dogovora poslodavaca i sindikata o visini minimalne zarade

Sledeći članak