Srđan Nogo, novi predvodnik desnice?

Izvor: Срђан Ного / Facebook

Među grupom demonstranata koja je pokušala da preuzme jučerašnje spontane proteste i koja je ušla Narodnu Skupštinu bio je samostalni poslanik Srđan Nogo.

Nogo, koji je i sinoć bio u prvim redovima ispred Skupštine Srbije, u poslednje vreme se pojavljuje kao vođa desničarskih protesta. Poznat je po ekstremno desničarskim i izrazito antimigranstkim stavovima ali i širenju 5G teorija zavere.

Dok su se građani i građanke okupljali ispred Skuptšine kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog, kako se navodi u medijima, brojnih disonantnih poruka i okrivljavanja naroda za pogoršanje epidemiološke situacije, grupa desničara među kojima je kao neformalni predvodnik bio i Nogo nalazila se na samom ulazu u Skupštinu, odakle su uzvikivali ultradesničarske i antimigrantske parole, ali i „Ne damo Kosovo“, „Oj, Kosovo, Kosovo“.

Ko je Srđan Nogo?

Nogo je bio kandidat Dveri za narodnog poslanika na izborima 2012. i 2014. godine. Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine je po prvi put postao narodni poslanik. Obavljao je funkciju zamenika predsednika poslaničke grupe Dveri u Skupštini Srbije i bio je predsednik Gradskog odbora Dveri u Beogradu, navodi se na sajtu Instinomera.

Prema portalu Istonomer, u februaru 2019. Dveri su saopštile da je disciplinska komisija pokreta donela odluku da se Nogo isključi, „zbog kontinuiranog kršenja odluka organa Pokreta čime je grubo prekršen Statut“. Prethodno, on je na protestu „Jedan od pet miliona“ nosio maketu vešala iako su organizatori protesta, uključujući i Dveri, pozivale učesnike da to ne čine. Predsednik Dveri Boško Obradović ogradio se od takvog poteza Noga, koji je istog dana najavio svoju nameru da se kandiduje za predsednika Dveri.

Foto: Marko Rupena / Kamerades

To je, kako je podsetio „Danas“, bio drugi put da se Obradović ograđuje od postupaka Noga. Prvi put je to bilo u oktobru 2018. kada je lider Dveri osudio izjavu Noga, koji je rekao da premijerka Ana Brnabić treba da bude obešena istog časa na Terazijama ukoliko je parafirala Dablinski sporazum sa EU o migrantima. Nakon te izjave Nogo je bio prinuđen da podnese ostavku na mesto člana Predsedništva.

Nogo je kazao da disciplinski postupak nije ni pokrenut na predviđen način, niti je tako vođen, i da je u pitanju „politička eliminacija nezgodnog rivala“, jer je najavio da će se kandidovati za predsednika Dveri, piše Istinomer.

Antimigrantske Narodne patrole

U Srbiji je poslednjih meseci u jeku antimigrantska kampanja koju predvode brojne desničarske organizacije.

Kada su desničari okupljeni oko grupe „Nema predaje Kosova i Metohije“ u Beogradu formirali takozvane Narodne patrole i pretili migrantima, Nogo je podržao njihovo formiranje i najavio da će im se pridružiti. Pored Noga, Narodne patrole su tom prilikom podržali i doktorka Jovana Stojković – predsednica pokreta Živim za Srbiju, i Goran Davidović Firer, nekadašnji lider neonacističkog Nacionalnog stroja.

Organizator patrola je inicijativa organizacije Nema predaje Kosova i Metohije koju predvodi Damnjan Knežević, osnivač i nekadašnji potpredsednik Srpskog sabora Zavetnici. Nogo od samog formiranja ove grupacije blisko sarađuje sa Kneževićem, o čemu svedoče brojni snimci.

Predvodnik brojnih protesta desničara

Na brojne proteste Nogo poziva desičare proteklih meseci i veliki broj ljudi se na te pozive i odaziva. Nogo koji, kako kaže, više nema političku organizaciju, brojnim govorima ispred Skupštine i na protestima koje saziva ispred banera „bojkot sistema“ nametao se kao „antisistemski“ političar, iako je sedeo u poslaničkoj klupi.

Dvadesetog juna, dan pre održanih izbora na čiji je bojkot pozivao, Nogo je pozvao građane na protest koji je održan ispred Narodne skupštine. On je tada već najavio da je neophodno da se uđe u Skupštinu kako bi se „održala konstitutivna sednica, izabrala Vlada, promenio Ustav i zakoni“. Već tada je bilo jasno da je ulazak u Skupštinu u toku protesta simbolički važan korak za Noga. To je preuzimanjem sinoćnjeg protesta i uspeo. Na skupštinskim stepenicama je bilo dovoljno desničara koji su vršili pritisak na tada mali broj policajaca, pa je desetina desničara okupljenih oko Noga bez previše muke i ušla u Skupštinu u kojoj su se bez incidenata (osim obaranja sigurnosnih vrata) zadržali desetak minuta i izašli intervencijom policije. Nogo je poslednji napustio skupštinski hol.

Samo nekoliko dana pre toga, Nogo je zajedno sa ekipom oko Nema predaje KiM pokušao da preuzme protest koji su poveli studenti i studentkinje koji su do Skupštine došli zbog najave da će ih ponovo iseljavati iz domova zbog epidemioloških rizika. Tokom tog protesta, dve studentkinje i aktivistkinje Združene akcije Krov nad glavom su se zauzele za uklanjanje desničarskih simbola sa protesta. Od tada svakodnevno trpe uvrede i brojne pretnje seksualnim i drugim nasiljem.

Prethodni članak

Izveštavanje medija o protestu: od hrabrih reporterki do muka javnog servisa

Na šta reaguju nezadovoljni građani na ulicama?

Sledeći članak