Štrajk glađu sindikalnog poverenika ispred Apelacionog suda

Dragoslav Ljubičić ispred Apelacionog suda
Dragoslav Ljubičić ispred Apelacionog suda

Glavni poverenik sindikata „Nezavisnost“ u EPS-u, Dragoslav Ljubičić, juče je započeo štrajk glađu ispred Apelacionog suda u Beogradu. Do protesta je došlo usled dugogodišnjeg ignosrisanja tužbi radnika Elektroprivrede Srbije, koji zahtevaju isplatu zarada na osnovu smenskog rada.

Zakonski rok za rešavanje sporova iz radnog prava je godinu dana, a kako kaže Ljubičić, on se nalazi u štrajku pred zgradom Suda zbog sporova koji traju i trinaest godina.

Razlozi za štrajk glađu su lične prirode. U Srbiji samo na drastične lične činove reaguju kako javnost tako i institucije.

Oko hiljadu radnika Termoelektrane Nikola Tesla i oko pet stotina radnika rudnika u Kostolcu su prema rečima Ljubičića „dali ozbiljna lična finansijska sredstva da finansiraju tužbe, a kompletni pravosudni sistem od sudova do advokata ih vrti u krug trinaest godina“.

Ljubičić u dugogodišnjem odlaganju presude vidi sponu između sudske i zakonodavne vlasti koja „nalaže sudovima obazrivost u tome kako će suditi o radu državnih preduzeća“.

„Žrtva u stvari postane krivac“ – tako ovaj sindikalac vidi položaj radnika koji imaju legitimna potraživanja od EPS-a, a kojima se prebacuje da time opterećuju državni budžet.

Osnov za tužbu koju su radnici EPS-a podneli jeste uvećanje zarada za 26% na osnovu smenskog rada što je utvrđeno Zakonom o radu iz 2005. godine. Malom broju radnika su ovi zahtevi usvojeni dok većina i dalje čeka na presudu.

Sindikat „Nezavisnost“ je ovu situaciju komentarisao na svojoj fejsbuk stranici gde kažu da razumeju opravdani revolt svog aktiviste, ali da su u principu protiv takvih akcija.

M.M.

Prethodni članak

Na današnji dan prvo ubistvo na tribinama

Minimalna i zakasnela kazna za neonacistu Davidovića

Sledeći članak