Štrajk u RTS-u, radnici traže poboljšanja materijalnog i socijalnog položaja

Sindikat RTS „Nezavisnost“ i Strukovni sindikat radnika RTS-a su za četvrtak, 1. jun, zakazali štrajk upozorenja pošto rukovodstvo nije odgovorilo u zadatom roku na njihove zahteve za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u javnom servisu, a štrajku će se pridružiti i Sindikat RTS „Sloga“.

kamion RTS-a

Prvi zahtev zasposlenih u RTS-u tiče se poboljšanja materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih, odnosno povećanje cene rada i povećanje iznosa za topli obrok i regres. Zatim pravo na dostojanstven i bezbedan rad na javnom servisu, poštovanje Kolektivnog ugovora, kao i pravedna i realna sistematizacija poslova.

Značajan zahtev štrajkača je i „očuvanje RTS-a“, što podrazumeva prijem honorarnih saradnika u stalni radni odnos i funkcionisanje RTS-a u skladu sa Zakonom o javnim medijskim servisima.

Kako stoji u samoj odluci o stupanju u štrajk, radnici i radnice RTS-a će od 14 časova na sat vremena prekinuti rad i okupiće se u holu zgrade u Takovskoj 10 u Beogradu gde će im se pridružiti i zaposleni u Radio Beogradu. Radnici i radnice dopisništva RTS-a će prekinuti rad u isto vreme okupljeni u svojim prostorijama.

Štrajku je prethodio protest radnika i radnica RTS-a koji je u aprilu organizovan u holu ove medijske kuće, a dešava se nedelju dana nakon što je u okviru protesta „Srbija protiv nasilja“ nekoliko desetina hiljada ljudi opkolilo RTS ukazujući na jedan od zahteva protesta – smenu rukovodstva javnog servisa. Štrajk, osim što je značajan za zaposlene u RTS-u, može biti i dobra prilika za sve one koji žele promene na javnom servisu – podrška poboljšanju položaja medijskih radnika ujedno znači i veće mogućnosti za kreiranje boljeg programa u javnom interesu.

M.M.

Prethodni članak

Ne sme se dozvoliti privatizacija nacionalnih parkova, poručuje Dragana Arsić iz Pokreta Odbranimo šume Fruške gore

Neizvesno je da li će Apelacioni sud napokon odbaciti zahtev za izručenje kurdskog političara Turskoj, kažu iz Inicijative za slobodu Edževita Piroglua

Sledeći članak