Strukovna udruženja zahtevaju obustavu izgradnje gondole Kalemegdan-Ušće

Posečena stabla na Kalemegdanu; Foto: Velimir Soskic / Facebook

Predstavnici strukovnih, naučnih i obrazovnih tela posvećenih kulturnom nasleđu zahtevaju da se donese privremena meru za odlaganje svih radova na gradnji gondole Kalemegdan-Ušće.

Zahtev, u kojem se traži i da se preispita postupanje odgovornih lica u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, je podnesen 17. aprila Ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljeviću.

Udruženja za zaštitu kulturnog nasleđa i zaštitu životne sredine konstatovala su i zakonske neregularnosti u izradi projektne dokumentacije.

Kako javlja Seecult, građevinska dozvola za pripremne radove izdata je na osnovu nezakonitog Plana detaljne regulacije za gradnju gondole Kalemegdan-Ušće. U izdavanju građevniske dozvole i potvrde o prijavi radova preskočen je zakonski neophodan korak pribavljanja Studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Zbog nezakonite seče drveća na Kalemegdanu i Ušću Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu je podneo tužbu Upravnom sudu. Ta organzacija ujedno zahteva vanredni inspekcijski nadzor zbog kršenja propisa u oblasti zaštite životne sredine i prijave radova bez pribavljene saglasnosti na studiju o proceni uticaja.

Gradnji gondole, te pratećoj seči drveća i izgradnji drugih komercijalnih objekata u sklopu Beogradske tvrđave usprotivili su se i predstavnici opštine Stari grad i građani, putem protesta i iniciranjem peticije.

Podsećamo da je Beogradska tvrđava kulturno dobro od najvišeg značaja za Republiku Srbiju. UNESCO je prepoznaje kao deo svetske baštine. Lokacija gondola zadire u arheološko nalazište Antički Singidunum, a u svrhu njene izgradnje izvođači su već sproveli opširnu seču zelenila na Glavnoj stazi i u Parku prijateljstva na Ušću.

Gradske vlasti zasad ne pokazuju znake odustajanja od spornog projekta, čiji je većinski investitor JP „Skijališta Srbija“.

Po navodima organizacije Evropa Nostra Srbija, do kraja nedelje se očekuju reakcije Stručnog saveta i Upravnog odbora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika culture, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva kulture i informisanja, koje je nadležno za očuvanje kulturnog nasleđa, i Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Potpisnici zahteva su Evropa Nostra Srbija, Nacionalni komitet IKOMOS Srbija, Nacionalni komitet IKOM Srbija, Arheološki instituta, UNESKO Katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu, Odeljenje za arheologiju i za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Institut za studije Podunavlja i Institut za urbane politike zahtevala od nadležnih da zaustave izvođenje projekta. Reagovalo je i Odeljenje istorijskih nauka srpske akademije nauka i umetnosti, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu i Centar za svetsku baštinu UNESCO.

I.K.

Prethodni članak

Rumunske aktivističke organizacije zahtevaju od Evropske unije da reši stambenu krizu

Gledali smo „Balkanske međe”, da vi ne biste morali

Sledeći članak