Studije socijalizma drugu godinu za redom

Ilustracija: KURS
Ilustracija: KURS

U toku je konkurs za učešće u drugoj generaciji polaznika i polaznica Studija socijalizma koje će biti organizovane tokom 2018. godine.

Drugu godinu za redom Studije organizuje Centar za politike emancipacije (CPE), a prijave za učešće u ovom programu su otvorene do 21-og januara. Ućešće je besplatno i ne iziskuje specifično predznanje.

Predavanja i radionice će voditi lokalni, regionalni i međunarodni predavači i predavačice koji su u svom radu posvećeni razvoju socijalističke teorije i prakse.

Prošle godine uz članove i članice CPE-a, u svojstvu predavača na Studijama socijalizma učestvovali su i Stipe Ćurković i Marko Kostanić iz Centra za radničke studije iz Zagreba, Mario Reljanović sa Pravnog fakulteta Univerziteta Union, Maja Gonzales sa Univerziteta u Santa Kruzu, Toni Prug i Kostas Lapavicas sa Univerziteta u Londonu, Erik Tusen iz Komiteta za ukidanje duga Trećeg sveta (CADTM), Iskra Krstić članica redakcije portala Mašina, Marija Jakovljević iz Rekonstrukcija ženskog fonda, Joakim Beker profesor na Univerzitetu u Beču, Satoko Kišimoto članica Transnacionalnog instituta.

Polaznici i polaznice studija imaće priliku da se uz odgovarajuću literaturu i predavače bave kritičkom teorijom, današnjim socijalističkim politikama, iskustvima realnopostojećih socijalizama, odnosno kritikom kapitalizma u pravcu njegovog prevazilaženja.

Zašto se danas baviti socijalizmom? Odgovor organizatora Škole socijalizma je jasan: socijalizam, kao sveobuhvatni naziv za društvo koje u prvi plan stavlja ideju zadovoljenja potreba ljudi, a ne profita, nije stvar prošlosti, već je pitanje naše budućnosti.

Škola socijalizma će trajati od februara do decembra 2018. godine, a programi će biti organizovani u Beogradu.

Opširnije informacije o Studijama socijalizma i procesu prijavljivanja za učešće, možete pronaći na internet stranici CPE-a.

Prethodni članak

Video: Život sa otetim penzijama

Ljudima otimaju stanove, zar ne?

Sledeći članak