Šturo saopštenje o pogibiji radnika i onemogućavanje rada novinara u Beogradu na vodi

Ispred kapija Beograda na vodi; Foto: Miloš Vučković / Radnik.rs
Ispred kapija Beograda na vodi; Foto: Miloš Vučković / Radnik.rs

Danas su poginula dva radnika na gradilištu Beograda na vodi, a državni vrh, gradski čelnici i rukovodstvo Belgrade Waterfront-a se i dalje nisu udostojili da javnosti pruže relevantne informacije o ovom slučaju.

PR menadžerka Belgrade Waterfronta odbila je da pruži bilo kakve informacije novinaru Mašine o ovom slučaju, već su se kasnije tokom dana oglasili samo kratkim saopštenjem.

Saopštenje je poslužilo za skidanje odgovornosti, a ne za obaveštavanje javnosti o detaljima nesreće. Nisu navedeni konkretni uzroci nesreće, ko je odgovoran za nesreću i šta će dalje preduzeti da se ovakve stvari više ne dešavaju.

Novinarskim ekipama je danas zabranjen pristup mestu pogibije radnika na gradilištu, uz obrazloženje da se radi o privatnom posedu. Nije navedeno čija je odluka da se novinarima zabrani pristup gradilištu, ali je time onemogućen nesmetani rad novinara, zbog čega su protestovala novinarska udruženja.

Novinari moraju biti slobodni da obavljaju svoj posao na pravi način i da budu akter koji će građanima pružiti tačne i relevante informacije. Ovaj slučaj zahteva veliku pažnju javnosti i vršenje društvenog i političkog pritiska kako bi se kaznili odgovorni i zaštitili radnici koji rade u nehumanim i opasnim uslovima na gradilištima širom Srbije.

Ovo nije prvi put da stradaju radnici koji rade na gradilištima, a nadležna ministarstva i dalje ne preduzimaju dovoljno kako bi se zaštitili građevinski radnici.

Upadljivo je ćutanje svih političara iz vlasti koji su se prethodnih meseci i godina slikali na gradilištima i koji su se hvalili izgradnjom skupog stambenog i poslovnog prostora, a danas od predsednika, premijerke, do novog gradonačelnika i njegovog zamenika i dalje ni traga ni glasa.

L.P.

Prethodni članak

Otkaz sindikalnom povereniku Nezavisnosti u Narodnom muzeju

Najavljen protest nakon vesti o pogibiji još dvojice radnika

Sledeći članak