Sutra se otvara festival feminističke kulture i akcije – BeFem

Izvor: BeFem / Facebook
Izvor: BeFem / Facebook

Prvog i drugog decembra u beogradskom KC Gradu održava se deveti festival feminističke kulture i akcije – BeFem. Prvog dana program počinje u 13.15, a drugog u 12h. Aktivističko-debatni program traje do večernjih sati, nakon čega slede umetnički performansi i muzički nastupi.

Organizatorke su ove godine odlučile da u fokus radionica i razgovora stave 3 teme: položaj braniteljki i branitelja ljudskih prava, u trenutku kada konzervativna/ekstremna desnica smenjuje politike centra širom Evrope, problem seksualnog nasilja tj. uticaj #MeToo pokreta i sistemski izbrisanu žensku istoriju.

Festival se otvara diskusijom o tome kako nacionalizam i konzervativne politike sužavaju prostor delovanja za civilno društvo i na globalnom i na regionalnom nivou.

Dva panela – „Zajedno stvaramo istoriju – zajedno stvaramo mir” i „It’s herstory” posvećeni su alternativnoj ženskoj istoriji.

U okviru razgovora o politikama ženske solidarnosti i mira o svojoj međusobnoj saradnji govoriće aktivistkinje iz Beograda i Prištine, a na sesiji posvećenoj mestu ženskih biografija u zvaničnoj istoriji biće predstavljene inicijative kao što su Žene BiH, Strašne žene (Hrvatska) i Kakva ženska (Srbija).

O socio-ekonomskim temama prvog dana BeFema biće reči na diskusiji o združenom uticaju politike štednje i konzervativizma na agresivne populacione politike pod nazivom „Majčinstvo u doba mera štednje i neokonzervativizma”. Prvi dan festivala zatvara performans o rodnoj dimenziji izbeglištva, u izvedbi Lane Zdravković, umetnice iz Ljubljanje.

Drugog dana festivala diskutovaće se i o aktuelnim zakonskim izmenama koje bitno utiču na postojeći nivo socio-ekonomskim prava u Srbiji, a na panelu „Naša četiri zida – njihove stambene politike” Branka Ćurčić, Marko Aksentijević i Jovana Timotijević govoriće o posledicama povlačenja države iz sfere stanovanja, te zašto je važno zahtevati pravo na priuštivo stanovanje kao jedno od osnovnih ljudskih prava.

Na panelu „Od slike neprijatelja(ica) do obračuna s istim i vice versa” biće predstavljeni delovi nezavisnog monitoringa nad primenom Rezolucije 1325, rezolucije Ujedinjenih nacija koja se odnosi na učešće žena u mirovnim pregovorima i bezbednosnim politikama, a diskutovaće se i o tome kakav je odnos državnih institucija prema braniteljkama i braniteljima ljudskih prava.

Takođe, osim ljudskih prava, drugi dan BeFema obeležiće razgovor o lezbejskom aktivizmu, povodom objavljivanja zbornika „Sisterhood and Unity: Lesbian Activism in the (Post)Yugoslav Space”, kao i diskusije o rodno zasnovanom nasilju („On me voli na svoj način”) i dometima #MeToo pokreta kao jednog od najmasovnijih pokreta danas. Festival će zatvoriti diskusija „Odogovor umetnica u vreme rastućeg nasilja”, na kojoj će panelistkinje govoriti o tome kako umetničke prakse predstavljaju doprinos borbi protiv muškog nasilja prema ženama.

Uporedo sa glavnim programom, na BeFemu će sve vreme biti prisutan Liceulice Kutak solidarnosti, gde će se prikupljati zimska garderoba za prodavačice i prodavce ovog magazina.

Detaljan program možete pogledati ovde.

J.L.

Prethodni članak

Video: Borba za očuvanje reka još uvek traje!

Upozorenje za investitore malih hidroelektrana na reci Lopatnici

Sledeći članak