Tokom 2023 ubijeno 120 novinara i medijskih radnika

Dve trećine stradalih medijskih radnika ubijeno je u Gazi, utvrdila je Međunarodna federacija novinara, IFJ.

Protekle godine je život izgubilo 120 novinara i medijskih radnica i radnika, objavila je 31. decembra Međunarodna federacija novinara, IFJ. Od početka rata u Gazi ubijeno je 75 palestinskih, četiri izraelska i tri libanska novinara, a u Siriji je ubijeno troje medijskih radnika. Četvoro je izgubilo život u Evropi: troje u Ukrajini i jedan u Albaniji, konstatuje se u pratećem saopštenju.

U azijsko-pacifičkoj regiji ubijeno je 12 novinara: u Indiji troje, Avganistanu, Filipinima , Bangladešu i Pakistanu po dvoje i jedna osoba u Kini. U Severnoj i Južnoj Americi 2023. godine je ubijeno 10 novinara: tri Meksikanca, jedan Paragvajac, tri Gvatemalca, jedan Kolumbijac, jedan Hondurašanin i jedan Amerikanac.

U Africi, IFJ je utvrdila smrt dve osobe u Kamerunu, i po jedne u Sudanu, Lesotu, Maliju, Somaliji, Mozambiku i Nigeriji i jedno „slučajno ubojstvo” u Ruandi. Među ubijenima tokom prošle godine je 11 žena.

Kako smo ranije pisali, u proteklih trideset godina više od 1600 novinara na svetu je ubijeno zbog iznošenja informacija u javnost. U devet od deset slučajeva ubice novinarki i novinara prolaze nekažnjeno, navodi se u Izveštaju o bezbednosti novinara i opasnostima nekažnjivosti počinilaca koje potpisuje generalni direktor UNESCO-a iz 2022.

„Danas mislimo na porodice novinara i naše kolege u svetskim redakcijama koji žale zbog smrti kolega koji su ubijeni samo zato što su obavljali svoj posao. Iako uvek podsećamo novinare da nijedna priča nije vredna njihovog života, previše je situacija u kojima su oni namerno ciljani kako bi se prikrile priče i ograničilo pravo javnosti na istinu. Demokratsko je pravo građana da budu adekvatno informisani; odgovornost je vlada da osiguraju novinarima zaštitu nezavisnog izveštavanja. Smrtonosne brojke iz ove godine ilustruju koliko nam je potreban međunarodni obavezujući instrument koji će primorati države da usvoje ključne mehanizme za zaštitu sigurnosti i nezavisnosti novinara”, rekao je glavni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger.

IFJ poziva svetske vlade da brzo usvoje međunarodnu obavezujuću konvenciju za zaštitu sigurnosti i nezavisnosti novinara.

I.K.

Prethodni članak

Škola je postala preveliki stres za mlade, govori anketa koju su sproveli srednjoškolci

I nezaposlenost i nejednakost na svetu će porasti u 2024, upozorava Međunarodna organizacija rada

Sledeći članak