Transportni radnici u Belgiji odbijaju da tovare oružje za Izrael

Sindikati transportnih radnika iz Belgije u utorak su pozvali svoje članove da odbiju da rade na pošiljkama sa vojnom opremom koja se šalje u Izrael i koristi u borbi protiv Hamasa i Palestinskog naroda.

Boeing 747 na kargo terminalu aerodroma u Liježu

Sindikati ACV Puls, BTB, BBTK i ACV-Transcom u zajedničkom saopštenju su rekli da su radnici na nekoliko aerodroma u Belgiji primetili pošiljke oružja.

„Dok je u Palestini u toku genocid, radnici na raznim aerodromima u Belgiji susreću pošiljke oružja koje idu u pravcu ratne zone“, kaže se u zajedničkom saopštenju sindikata.

Sindikati veruju da bi utovar ili istovar ovog oružja predstavljao doprinos ubijanju nevinih ljudi.

„Mi, nekoliko sindikata aktivnih u kopnenoj logistici, pozivamo naše članove da ne upravljaju letovima koji šalju vojnu opremu u Palestinu/Izrael, kako su postojali jasni sporazumi i pravila na početku sukoba sa Rusijom i Ukrajinom“, rekli su sindikati. .

Sindikati zahtevaju hitan prekid vatre – „Kao sindikati, stojimo uz one koji se zalažu za mir“, kažu sindikati koji traže i od belgijske vlade da ne toleriše pošiljke oružja preko belgijskih aerodroma.

Odbijajući da rade na ovim pošiljkama sindikati jasno pokazuju kakvu ulogu radničke organizacije mogu imati u međunarodnoj politici kao i da bez obzira što su često daleko od sukoba njihov doprinos može biti upravo u sprečavanju sukoba. Osim belgijskih sindikata slične akcije su pokrenuli i sindikati u Americi i Italiji.

Prethodni članak

Sloga: Zaustaviti nasilje nad radnicima Pošte

Palestinski sindikati apeluju na solidarnost međunarodnog radničkog pokreta

Sledeći članak