Treća blokada saobraćajnica širom Srbije

Protekle subote su nastavljeni ekološki protesti na kojima se zahteva obustavljanje projekta Rio Tinto.

Veliki broj građana blokirao je treću subotu zaredom saobraćajnice širom Srbije. Saobraćajnice su blokirane u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Užicu i drugim gradovima.

Protest je održan uprkos tome što je jedan organizatora prethodnih blokada, organizacija „Kreni-promeni“, doneo odluku da u njima ne učestvuje nakon što je Zakon o eksproprijaciji povučen iz skupštinske procedure i predložene izmene i dopune Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi.

Po rečima Save Manojlovića iz „Kreni-promeni“, odustajanjem vlasti od ova dva zakona u njihovom aktuelnom obliku ispunjeni su zahtevi protesta. Predstavnici pokreta Ekološki ustanak i Otvorene građanske platforme „Akcija“, međutim, smatraju da proteste treba nastaviti do ispunjenja pravog smisla zahteva, a to je pre svega onemogućavanje projekta „Jadar“ kompanije Rio Tinto.

Kako je prenela Al Jazzera, Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka je pojasnio da su sledeći zahtevi brisanje projekta Jadar iz prostornog plana grada Loznice i zabrana eksploatacije litijuma u Srbiji.

“Nema mira dok se ne protera Rio Tinto i dok se ne zabrani eksproprijacija litijuma u Srbiji”, izjavio je on Jovanović Ćuta.

Organizacija „Kreni-promeni“ je, sa svoje strane, odustala od prethodno najavljenog slavlja u čast pobede građana na protestima. Manojlović je to ispratio komentarom da nije vreme za slavlje „dok ljudi koji su se borili sa nama rame uz rame nastavljaju borbu“.

Građani su na subotnju blokadu izašli uprkos nepovoljnim meteorološkim uslovima. U Beogradu i Nišu došlo je do manjih incidenata. U Nišu je došlo do tri incidenta između okupljenih i vozača, a u Beogradu do tuče, kada je grupa građana sa transparentom „Na braniku otadžbine“ blokirala autoput ka Gazeli nakon dogovorenog termina za okončanje protesta.

I.K.

Prethodni članak

Maljevičevim kvadratima preko lika Ratka Mladića: osvanuli novi grafiti nepoznatih autora

Iskopavanje zlata uz pomoć cijanida preti netaknutoj prirodi Homolja

Sledeći članak