Tribina portala Mašina: Novi oblici radničkog organizovanja

radnik na gradilištu
Foto: Marko Miletić / Mašina

Portal Mašina održaće tribinu „Novi oblici radničkog organizovanja“ u četvrtak, 23. januara u 18 časova. Razgovor će biti održan u Kamenoj sali Doma sindikata u Beogradu, Trg Nikole Pašića 5, II sprat.

Aktuelni trendovi na tržištu radne snage dovode radnike i radnice u sve nesigurniji položaj. To je posebno uočljivo u sektorima gde su pretežno zaposlene diskriminisane društvene grupe, kao što su žene, mladi i nacionalne manjine. Tamo nema tradicionalnih sindikata, pa je borba za poboljšanje položaja radnika/ca značajno otežana.

Da li je i kako moguće organizovati radnike i radnice tamo gde nema tradicionalnih sindikata? Da li i na koji način sindikati mogu da se angažuju radi zaštite radnih prava zaposlenih u novim oblicima rada? Mogu li iskustva iz civilnog sektora da doprinesu boljem delovanju sindikata?

Novi oblici rada zahtevaju drugačiji model organizacije sindikata i posebno je važno približiti se mladima, koji nisu dovoljno upućeni u rad sindikata. Tradicionalni sindikati su priklješteni između restriktivnih zakona i zastarelih modela, pa teško odgovaraju na promene u svetu rada.

Ipak, postoje primeri uspešnog radničkog organizovanja i u onim sektorima koji su do sada bili zatvoreni za sindikate. Inicijative koje dolaze iz civilnog sektora i njihove saradnje sa sindikatima primeri su uspešnog organizovanja ljudi u kol centrima, sektoru usluga i migrantskih radnika na drumovima i gradilištima. Neki radnici i radnice i pored postojećih sindikata, ipak odlučuju na samoorganizovanu borbu.

Formiranje sindikata u kol centrima u Albaniji; Foto: Bora Mema / Facebook

Novi oblici organizovanja prevazilaze svet rada i često povezuju radnike i radnice sa zajednicom ili obratno, u borbu protiv privatizacije javnih preduzeća ili usluga i za poboljšanje radnih uslova se uključuju i korisnici ili potrošači.

Na tribini će govoriti: Goran Lukić, Delavska svetovalnica (Ljubljana), Bora Mema, Organizata politika (Tirana), Stefan Mitrović, Samostalni sindikat poštanskih radnika (Beograd) i Iva Ivšić, BRID (Zagreb); Razgovor će moderirati: Marko Miletić, kourednik portala Mašina

Razgovor je podržan od strane Međunarodnog centra Olof Palme.

L.P.

Prethodni članak

Kako bojkotovati bojkot NIN-ove nagrade

Bogati su sve bogatiji, siromašni sve siromašniji

Sledeći članak