Tribina „Od borbe za veće plate do Narodne skupštine – sindikati u godini za nama“

O tome koliko su sindikalne borbe bile uspešne i šta nas čeka u bliskoj budućnosti razgovaramo sa predstavnicima sindikalnih centrala na tribini portala Mašina u ponedeljak, 5. decembra, u Medija centru u Beogradu.

građevinski radnici

Radnici i radnice u Srbiji prevelik broj radnih sati, na nesigurnim ugovorima, za male plate i nedostojan minimalac. Njihovi problemi postali su mnogo vidljiviji i značajniji u godinama nove ekonomske i energetske krize koja je pogodila najšire slojeve populacije pre nego što su se i oporavili od prethodnih kriza.

O tome kako se sindikati, najveće organizacije radnika, bore za radna prava u takvim uslovima na tribini će govoriti Nebojša Rajković, generalni sekretar Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, Duško Vuković, potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, Pavle Heđeši, potpredsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, Zoran Ilić, zamenik predsednice Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“, a razgovor će moderirati Marko Miletić, kourednik portala Mašina.

U godini koja se bliži svom kraju smo imali nekoliko štrajkova i značajnijih obustava rada, sindikalni predstavnici su bili suočeni sa pritiscima, otkazima i suđenjima, pregovori oko minimalca su vodili ka protestima, pritisci doveli do zaustavljanja donošenja novog Zakona o sezonskom radu, dok su predstavnici nekih sindikata kroz političku borbu došli do mesta u Narodnoj i skupštini Grada Beograda.

Razgovor se održava uz podršku Olof Palme Center International.

I.K.

Prethodni članak

Rasipanje novca iz budžeta – ima para, ali ne za one kojima su najpotrebnije

Vlada Mađarske ih otpušta ali prosvetari, uz veliku podršku svojih đaka, ne popuštaju

Sledeći članak