Tropske vrućine u nordijskim zemljama, vatra pustoši kanadske šume

Nordijske zemlje su tokom vikenda registrovale gotovo rekordne temperature, koje su se penjale i do 34°C. Ekstremne vremenske prilike su sve učestalije i u drugim delovima sveta.

Finski nacionalni meteorološki institut registrovao je najvišu temperaturu zabeleženu u junu u toj zemlji od 1844. godine, otkada se vodi evidencija o temperaturama, javlja The Guardian.

Iz pojedinih delova Švedske takođe su pristigle informacije o rekordnim temperaturama za jun mesec.

Vesti o tropskim vrućinama u nordijskim zemljama stižu samo nekoliko dana nakon što je Britiš kolumbiju u Kanadi počela da pustoši vatrena stihija.

Vatre u Britiš kolumbiji su tolikog intenziteta da proizvode „vatrene oblake“ (pirokumulonimbuse), koji tokom procesa hlađenja mogu da proizvedu snažnu grmljavinu i munje, te vetrove snage tornada. Samo u roku od 15 minuta meteorolozi su registrovali preko 700 hiljada munja na toj teritoriji.

Vatrogasne službe i vojska se bore sa preko 170 šumskih požara.

Ovaj fenomen je toliko neuobičajen za Kanadu da je šokirao i iskusne meteorologe, prenosi Mérce. Naučnici upozoravaju da će sa ubrzavanjem klimatskih promena ekstremne vremenske prilike biti sve češće.

Upozorenja naučnika ipak ne bivaju shvaćena dovoljno ozbiljno da bi to dovelo do značajnih političkih promena.

Kada je Evropa u pitanju, temelj klimatske politike ostaće naplata ugljeničnih emisija, odnosno naplata zagađenja vazduha po toni emisija, izveštava Bilten. Iako je u planu novi zakon na nivou EU, prema poznatom nacrtu on će i dalje omogućavati da kompanije koje su veliki zagađivači plate malo i da države članice EU izbegnu socijalna ulaganja koja bi doprinela borbi protiv klimatskih promena.

Kako smo pisali ranije, bez dovođenja u pitanje ideje rasta, koja ne korespondira s politikama očuvanja klime, bez borbe protiv profitiranja na klimatskim krizama i bez kolektivne mobilizacije ‒ crveni meteo-alarm neće prestati da se pali.

A.J.

Prethodni članak

80 godina od ustanka u Beloj Crkvi – „Srbija se umirit ne može“

Tornada su manifestacija ekstremnih vremenskih uslova – a to ima veze sa klimatskim promenama

Sledeći članak