Turska nastavlja da regrutuje borce Islamske države i ubija civile u Rožavi, upozoravaju međunarodni volonteri

Turska regrutuje borce Islamske države i nastavlja vojne ofanzive na demokratske i autonomne zajednice u Autonomnoj administraciji severne i istočne Sirije, koja je poznatija pod imenom Rožava.

Informaciju o vojnim aktivnostima i saradnji sa teroristima države Turske medijima širom sveta distribuiraju međonarodni volonteri koji se nalaze u Rožavi da bi podržali samoupravne organizacije i, kako sami kažu, učili od njih.

Proces izgradnje Rožave odvija se u neprekidnim ratnim uslovima, na teritoriji koja je okružena neprijateljski nastrojenim silama, a borci i borkinje autonomnih i demokratskih zajednica su imali neprocenjivu važnu ulogu u višegodišnjoj borbi protiv Islamske države.

„Turska je sprovela nekoliko velikih vojnih operacija na severoistoku Sirije od 2018. godine, navodno sa ciljem borbe protiv terorizma, javljaju dopisom koji je stigao našoj redakciji međunarodni volonteri.

„Ono što je cinično u vezi s tim je da su njeni glavni saveznici u tome zapravo islamističke i džihadističke milicije koje su u svoje redove uzele bezbrojne, bivše, a ponekad i visokorangirane borce Islamske države.“

Da bi skrenuli pažnju na štetu koja nastaje od medijskog ćutanja o zbivanjima o Rožavi međunarodni volonteri su pokrenuli kampanju #YourSilenceKills (vaše ćutanje ubija).

Od 2019. godine, da bi izbegla privlačenje pažnje javnosti, Turska vodi rat niskog intenziteta, koji, međutim, nije manje opasan od običnog rata, i ljude koji žive u Severoistočnoj Siriji drži u konstantnom strahu, o čemu su pisale mreže solidarnosti sa Rožavom.

Turska u napadima koristi artiljeriju, minobacače i dronove. Samo od sredine jula do sredine avgusta ove godine život su izgubile 62 osobe, od kojih 14 civila. U istom periodu povređeno je ukupno 86 osoba, od kojih je 61 civil.

Napadi su često usmereni na civile. Sredinom avgusta turski dron je napao obrazovni centar za devojčice koji finansiraju Ujedinjene nacije. U tom napadu u blizini grada Heseke ubijeno je pet mladih žena i ranjeno najmanje deset. Devojke su igrale odbojku na terenu objekta.

Kako smo ranije pisali, Turska opravdava svoju ofanzivu optužbom Narodnih zaštitnih jedinica za terorizam, ali se zapravo bori protiv revolucionarne transformacije društva koju su uprkos ratnim uslovima uspešno sprovodili zajednice u severnim i istočnim delovima Sirije.

Stanovništvo Autonomne Administracije Severne i Istočne Sirije je jedino u jeku borbe protiv ISIS-a bila relativno zaštićena od krvoločne politike Redžepa Tajipa Erdogana, budući da su rožavske snage i SAD tada bili saveznici.

Čim je to savezništvo prestalo Turska je obnovila svoje vojne operacije protiv autonomnih demokratskih zajednica sa kojima se graniči. Erdogan je postao predsednik Turske zastupajući politiku pomirenja Turaka i Kurda, naroda čiji pripadnici i pripadnice predvode revoluciju u Rožavi. Ali kako mu je rejting opadao nakon protesta u Gezi parku, Erdogan je odlazio sve više udesno, i od 2015. preti da će se obračunati sa Sirijskim demokratskim snagama.

A.J.

Prethodni članak

Srbija ima veliki neiskorišćen potencijal za zelenu energiju, ali neće da odreši kesu

Srpsko biološko društvo o „spornom“ udžbeniku: Nigde nismo uočili da se izlazi iz okvira biološke nauke

Sledeći članak