Turska nastavlja vojnu ofanzivu na Rožavu

Izvor: Recep Tayyip Erdoğan / Facebook

Turska će nastaviti vojnu ofanzivu ciničnog naziva „Izvor mira“ na severu Sirije. Cilj je uništenje levičarskih Narodnih zaštitnih jedinica i Ženskih zaštitnih jedinica.

Turska će nastaviti svoju operaciju na severu Sirije „dok ne postigne svoj cilj“, piše u saopštenju Saveta nacionalne bezbednosti Turske, datiranom na 26. novembar, javlja turski portal Duvar.

Vojna ofanziva „Izvor mira“ je pokrenuta 9. oktobra, nakon što je SAD prekinula savez sa Sirijskim demokratskim snagama, koju predvode Narodne zaštitne jedinice (YPG) i Ženske zaštitne jedinice (YPJ) i dala zeleno svetlo Turskoj, čiji predsednik Redžep Tajip Erdogan priziva vojni obračun sa Sirijskim demokratskim snagama još od 2015, o čemu smo izveštavali na Mašini.

Iako je turska ofanziva zvanično pauzirana primirjem 18-og oktobra, Turska je zapravo nastavila vojne akcije, upozorile su aktivistkinje kampanje Žene brane Rožavu.

Turska opravdava svoju ofanzivu optužbom Narodnih zaštitnih jedinica za terorizam, ali se zapravo bori protiv revolucionarne transformacije društva koju su uprkos ratnim uslovima uspešno sprovodili zajednice u severnim i istočnim delovima Sirije.

Podrška narodu Rožave se organizuje na međuarodnom nivou. Podsećamo da je pokrenuta i kampanja „Žene brane Rožavu“ čiji je cilj ujedinjenje u borbi protiv fašizma, okupacije i patrijarhata, saopštava organizacioni odbor kampanje.

Rožavu čine demokratske i autonomne zajednice u severnom i istočnom delu Sirije. U Rožavi se godinama sprovodi revolucionarna politička transformacija prema idejama radikalne demokratije, oslobođenja žena i samoodređenja, uprkos dugotrajnom ratnom stanju i izuzetno teškim uslovima za političko delovanje. Žene Rožave su ključne akterke revolucije.

A.J.

Prethodni članak

Bolivija: nije bilo izborne krađe, potvrđuju ekonomisti i statističari

Haiti – borba potlačenih protiv lokalnih moćnika, SAD i MMF-a

Sledeći članak