Tužilaštvo predlaže godinu dana uslovne zatvorske kazne za seksualno uznemiravanje na Arhitektonskom fakultetu

Prema pisanju N1, optužni predlog zbog „polnog uznemiravanja“ podnet je juče protiv jedne zaposlene osobe na Arhitektonskom fakultetu.

Šira javnost je saznala za slučajeve seksualnog uznemiravanja na Arhtiektonskom fakultetu u junu ove godine, nakon što je na društvenoj mreži Instagram napravljen nalog na kome su objavljivana svedočanstva studentkinja i studenata.

Preko 500 objavljenih svedočanstva saklupljena su anonimnom anketom u kojoj su studentkinje pisale svoja neposredna i posredna iskustva seksualnog uznemiravanja koje su počinili asistenti ili profesori Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Većina svedočanstava ukazivala su na neprihvatljivo ponašanje jednog docenta. Uprava fakluteta, kako smo tada pisali, ograničila je svoju reakciju na apel u formi saopštenja, kojim je pozvala „sve koji se po ovom pitanju osećaju ugroženo da se obrate povereniku za ravnopravnost Fakulteta na mejl adresu“. Uprava nije razumela da oni „koji se osećaju ugroženo“ pišu anonimna svedočanstva, te im sigurno neće biti lako da imenom i prezimenom pišu iskustva i šalju na navedeni mejl, rizikujući da budu ponovo viktimizirane.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je po službenoj dužnosti formiralo predmet povodom navoda studentkinja i studenata o seksualnom uznemiravanju na fakultetu, nakon čega je Dekan fakulteta doneo odluku da sve ispitne i druge obaveze na predmetima koje vode nastavnici optuženi za seksualno uznemiravanje preuzme komisija.

Prvo osnovno javno tužilaštvo podnelo je juče Optužni predlog Prvom osnovnom sudu u Beogradu protiv profesora na Arhitektonskom fakultetu V.P. zbog dva krivična dela „polnog uznemiravanja“, piše N1.

Kako javlja taj medij, optužni predlog je podnet nakon što su tri oštećene podnele predlog za krivično gonjenje okrivljenog, njegovog saslušanja, i ispitivanja svedoka i oštećenih od kojih je jedna povukla prijavu.

Predlog tužilaštva je da sud okrivljenog oglasi krivim i izrekne mu uslovnu osudu kazne zatvora u trajanju od jedne godine, sa rokom proveravanja od dve godine.

U saopšenju tužilaštva se navodi da je okrivljeni od novembra 2021. godine do 20. maja ove godine polno uznemiravao oštećene, verbalnim, neverbalnim i fizičkim ponašanjem koje je izazvalo strah i stvorilo ponižavajuće i uvredljivo okruženje oštećenih, piše N1.

Kako smo pisali ranije, pravilnici i mehanizmi zaštite žrtava seksualnog uznemiravanja na fakultetima su prošle godine došli u fokus javnosti. Pravilnike protiv seksualnog uznemiravanja ima mali broj fakulteta Beogradskog univerziteta, a mehanizme zaštite i rada sa žrtvama seksualnog uznemiravanja još manje.

A.J.

Prethodni članak

Autonomni ženski centar: „Reagujte pre zločina, ne posle!“

Šesnaest oblika nasilja i zlostavljanja porodilja: O tretmanu žena u ginekološko-akušerskim ustanovama

Sledeći članak