U Berlinu ukinuta zabrana rasta stanarina na inicijativu partija federalne vlade

Ustavni sud je oborio zabranu rasta stanarina u Berlinu koja je trebalo da važi do 2025. godine.

Panorama Berlina

Nemački ustavni sud je danas oborio moratorijum na rast najamnina. Inicijativa za preispitivanje moratorijuma potekla je od vladajućih partija nemačke federalne vlade. 

U obrazloženju se navodi da Berlin nije imao pravo da uvodi partikularne mere jer je odnos između stanara i najmodavaca u Nemačkoj detaljno uređen na federalnom nivou. 

Podsetimo, moratorijum na rast najamnina u Berlinu uveden je početkom 2020. godine, nakon decenije vrtoglavog rasta stanarina. Troškovi stanovanja u nemačkoj prestonici su se, naime, u proteklih deset godina udvostručili. 

Rente u privatnom sektoru su početkom prošle godine fiksirane na prosečnih 10 evra po kvadratnom metru. Ova mera je uvedena na inicijativu gradske vladajuće koalicije koju sačinjavaju Socijaldemokratska stranka, Die Linke i Zeleni, a nakon dugotrajne borbe aktivista za dostupno stanovanje. Odnosila se na oko tri četvrtine stambenog fonda, odnosno milion i po stanova u Berlinu. 

Moratorijum je predstavljao ohrabrenje i ugledni primer zaštite ljudskog prava na krov nad glavom za građane i levo orijentisane aktere na međunarodnoj sceni. 

Berlin, koji ima status globalnog grada, specijalno je zanimljiv investitorima i špekulantima na tržištu nekretnina, što zahteva i snažnije mere zaštite stanovništva protiv rasta cena i prskanja balona na tržištu nekretnina.

Ipak, postojale su nade i inicijative da se slične mere u Nemačkoj uvedu na federalnom nivou. Ekonomska kriza koja prati pandemiju koronavirusa učinila je kontrolu renti još očiglednije važnom.

Umesto toga, stvari su krenule suprotnim tokom. 

Komentarišući odluku ustavnog suda, Gal Kirn, istaživač koji živi u Berlinu, ocenjuje da je ona štetna, destruktivna, pa i neustavna. Plativo stanovanje i zaštita stanara su, dodaje neophodne u svakom društvu koje ne želi da potone u socijalni darvinizam. Moratorijum je, po njegovom mišljenju, bio malo reformsko rešenje i svega kratkoročna prepreka na putu brutalnog neoliberalizma. 

Predstavnici konzervativnih stranaka i rentijerskih korporacija su moratorijum ocenjivali kao katastrofalnu meru po tržište nekretnina koja će „uplašiti investitore“, pa čak i upoređivali sa eksproprijacijom.

Dok će investitori od danas moći mirnije da spavaju, niko ne garantuje isto stanarima stanova za unajmljivanje. Podsetimo, oko 80% stambenog fonda u Berlinu se izdaje, a 60% od toga je u privatnom vlasništvu. 

I.K.

Prethodni članak

RERI zahteva da Vlada odustane od izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima

Štrajk železničara: ako pregovori sa Vladom ne urode plodom železničari će da nastave protestne i štrajkačke aktivnosti

Sledeći članak