U Hrvatskoj osnovan Sindikat radnika digitalnih platformi

Dostavljači Ubera, Bolta, Glova i drugih osnovali su sindikat da bi se izborili za prava zagarantovana Zakonom o radu Republike Hrvatske.

Sindikat radnika digitalnih platformi Hrvatske

U Hrvatskoj je osnovan Sindikat radnika digitalnih platformi, kao član Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH). Ovaj sindikat okuplja i organizuje radnike koji su radno angažovani na različitim digitalnim platformama u Hrvatskoj, poput Ubera, Bolta, Glovo, Wolt, Bolt Food.

Kako prenosi MAZ, u proglasu Sindikata digitalnih radnika stoji: „Veliki broj nas ostvaruje svoja primanja isključivo putem tih platformi. Kroz određeno vrijeme, počeli su se zamjećivati nedostaci takvog rada. S jedne strane, osobe koje su otvorile svoje obrte i firme, unatoč tome što se pred državom smatraju kao samozaposleni, u praksi su u potpunosti podređeni na milost/nemilost uvjeta poslovanja platformi. S druge strane, platforme se ograđuju od bilo kakve odgovornosti jer takve „samozaposlene“ osobe smatraju „partnerima“.“

U Sindikatu dalje navode da osobe koje se zapošljavaju u firmama koje su „partneri“ platformama rade u podređenom položaju, jer „veliki broj tih firmi ih prijavljuje na samo 2-4 sata radnog vremena, često rade s unajmljenim vozilima čiji najam iznosi oko 1000kn tjedno, nemaju pravo na bolovanje, godišnji, sami plaćaju doprinose (koji često nisu zaista uplaćeni od strane poslodavaca), nemaju kreditnu sposobnost da kupe vlastito vozilo (pošto firme za koje rade se gase čim uđu u sustav PDV-a i otvaraju nove).“

Sindikat je osnovan kako bi se minimalna prava zagarantovana Zakonom o radu Republike Hrvatske odnosila i na radnike na platformama, kako bi se izborili za prava kao što su prijava, godišnji odmor, pravo na bolovanje, zaštitu na radu i slično. Sindikat takođe namerava da radi na uređenju odnosa između digitalnih platformi i države, kako bi Platforme plaćale poreske obaveze.

U Srbiji je postojalo nekoliko pokušaja organizovanja dostavljača koji rade preko platformi, međutim, još uvek nije došlo do osnivanja sindikata, a najveće sindikalne centrale su iskazivale interesovanje da učestvuju u ovakvim poduhvatima. Više o položaju digitalnih radnika/ca u Srbiji možete pročitati na Mašini.

I.P.

Prethodni članak

Lakše do struje u sopstvenoj režiji: šta donosi Uredba o prozjumerima

Protest za bezbedan vazduh održan u Beogradu

Sledeći članak