U jučerašnjoj poplavi ugrožen Dom kulture „Studentski grad“

Foto: DKSG

Dom kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu juče je pretrpeo veliku štetu od posledica poplave – više od hiljadu knjiga je uništeno u poplavljenoj biblioteci, dok su ostale knjige i dalje ugrožene vlagom. Dezinfekcija prostora je u toku, dok je studentima, tokom aktuelnog ispitnog roka, obezbeđen alternativni prostor za učenje.

Nevreme i jaka kiša juče u Beogradu, ali i ostalim područjima Srbije, ostavili su zatečenim mnoge institucije, čiji su zaposleni tokom noći radili na sanaciji poplavljenih prostorija. Direktor Doma kulture „Studentski grad“ (DKSG), Boris Postovnik, je izjavio za Mašinu da je u toku izbacivanje vode iz potopljenih prostorija:

U toku četiri dana imali smo tri poplave od kojih je sinoćna bila najveća. Na platou ispred biblioteke i Velike sale, došlo je do nakupljanja vode zbog obilnih padavina. Kanalizacija nije bila u mogućnosti da prihvati tu količinu vode i voda se izlila u donje delove Doma: u Malu galeriju, knjižaru, Klub magistralu „Dragan Ve Ignjatović“, takozvani Prostor jezika, odnosno donji hol Velike galerije, kotlarnicu, i ono što je najproblematičnije juče bilo jeste da se voda izlila i u Veliku salu. Tako da je praktično gledalište, odnosno plato ispod gledališta potpuno poplavljen. Mi trenutno crpimo tu vodu, izbacujemo je napolje.

Foto: DKSG

Kako je objasnio Postovnik, ovo je već treći put u toku poslednja četiri dana da je neki od prostora DKSG-a zbog obilne kiše poplavljen. Juče je veliku štetu pretrpela i biblioteka doma, kada su mnogobrojne knjige uništene u poplavi:

Biblioteka je takođe poplavljena, juče smo uspeli da sprečimo džakovima sa peskom veće izlivanje u magacin biblioteke. Za sada pouzdano znam da je preko hiljadu knjiga stradalo, međutim, problem je što su knjige ugrožene tom vlagom, dakle, dolazi do napijanja knjiga koje su na višim policama. I ono što nam je generalno problem, mi imamo te takozvane slažuće police, koje su na elektromotorima, svih četvrnaest elektromotora je pregorelo, tako da mi sada praktično ne možemo da ih koristimo. Moraće potpuna rekostrukcija toga da se radi.

Foto: DKSG

Ipak, direktor Doma ističe da im je bezbednost studenata najbitnija. Oni su evakuisani još prvog dana:

Zatvorili smo biblioteku, prekinuli smo sve programe i zatvorili Veliku salu. Svakodnevno radimo dezinfekciju prostora, zbog zaraze, zato što je u pitanju izlivanje fekalne kanalizacije. S obzirom da je sredina ispitnog roka, studentima smo u Upravnoj zgradi za sada obezbedili dve prostorije, evo trenutno preko trideset studenata uči u Studiju 26 gde smo iz biblioteke izneli stolove i omogućili im da završe ispitni rok kako treba.

Kako stvari stoje, najavljeni programi u DKSG-u biće otkazani, čime će se verovatno i ova programska sezona završiti. Dok se nadležne institucije, poput Ministarstva prosvete, dalje ne oglase po pitanju buduće sanacije, Postovnik veruje u dobru komunikaciju sa Ministarstvom i drugim nadležnim institucijama:

Sigurno dok se ne smiri ova situacija, i dok se ne uradi jedna jasna analiza šta je sve uništeno, mi ovog trenutka ne možemo ni očekivati nekakvu konkretniju pomoć. Kupili smo danas dve benzinske pumpe koje će olakšati izbacivanje vode iz podrumskog prostora i Velike sale. Siguran sam da će u nekom trenutku, kao i kad su bile poplave u Obrenovcu, država stati u pomoć i sanaciju, ali naprosto i sami razumete da je to nemoguće danas za sutra, to je proces, dok se ne prikupe sredstva.

V.K.

Prethodni članak

Turska: uverljiva pobeda opozicije na ponovljenim izborima u Istanbulu

Gde je odleteo niški aerodrom godinu dana nakon ustupanja državi?

Sledeći članak