U petak novi protestni forum ispred Ministarstva kulture: Od diskriminacije do diskrecije

Da li je ovo Ministarstvo kulture svih građana ili partijsko Ministarstvo kulture te da li je to uopšte Ministarstvo ili mehanizam za zloupotrebu javnog novca, pitaju iz Asocijacije NKSS pozivajući na novi protestni forum ispred Ministarstva kulture, u petak 29. septembra u 13:30 časova.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) organizuje još jedan u nizu protestnih foruma ispred Ministarstva kulture, u petak 29. septembra u 13:30 časova, kako bi ponovo  skrenuli pažnju na važnost pravovremenog raspisivanja javnih konkursa za koje je zaduženo pomenuto Ministarstvo, kao i na zloupotrebu budžeta te javne institucije kroz, kako kažu u objavljenom saopštenju, „protivpravno dodeljivanje sredstava kroz diskrecioni fond“.

Asocijacija NKSS godinama apeluje na Ministarstvo kulture da svoj posao radi odgovorno i da omogući kulturnim radnicima dostojanstvene uslove za rad, međutim iz ove institucije uglavnom stižu jedni te isti odgovori – „nismo nadležni“ ili „nismo u mogućnosti“.

Tako je i poslednji odgovor, kako iz NKSS javljaju, tipskog karaktera i uglavnom negativan, a za promene koje je Ministarstvo spremno da sprovede, komentarišu da su „kozmetičke prirode“ ali da se ni oni na kraju ne sprovode.

Međutim, kada je reč o diskrecionim odlukama Ministarstva o dodeli sredstava koje se primenjuju van konkursnih procedura, kako naglašavaju iz NKSS, „ne postoji prepreka da se zakon krši, ni da se sve veća količina javnog novca troši, uprkos Ministarstvu finansija, koje u ovom slučaju izgleda da ne predstavlja prepreku“. 

Diskreciono pravo ili partijsko nagrađivanje?

Kako govore analize koje je sproveo NKSS, tokom 2022. godine je više od polovine novca (2.5 miliona evra) izdvojenog za ovogodišnje konkurse (3.9 miliona evra ukupno za celokupnu podršku savremenom stvaralaštvu) dodeljeno direktno, van konkursa, diskrecionim odlukama ministarke.

„Iako Zakon o kulturi, član 76, stav 10, predviđa da se diskreciona sredstva dodeljuju u maksimalnom iznosu od 25% od ukupne mase odobrenih sredstava za finansiranje, dodeljeno je znatno više, a projekti su podržavani, prosečnim iznosom preko milion dinara po projektu što višestruko prevazilazi iznose dodeljene putem regularnih godišnjih konkursa“, saopštavaju iz NKSS.

Kako objašnjavaju iz Asocijacije, za najveći broj ovih projekata je prekršena i zakonska odredba koja nalaže da se diskrecionim odlukama mogu finansirati isključivo projekti od izuzetnog značaja koje nije bilo moguće unapred planirati. Međutim, kako se vidi iz analize podržanih projekata diskrecionom odlukom Ministarke kulture, veliki broj su, zapravo, tekuće aktivnosti organizacija, „za koje je jasno da su planirane, ne samo zato što su često u pitanju festivali koji se dešavaju godinama za redom, već i zato što su neki od tih projekata prethodno podržani i putem konkursa“.

„Tako, na primer, festival Kustendorf, pored 14 miliona dinara kojim je 2022. podržan na konkursu za savremeno stvaralaštvo, biva podržan s dodatnih 11 miliona dinara kroz diskreciona sredstva. ’Nama film’ dobija 13,5 miliona dinara za sufinansiranje tri filmska projekta iz diskrecionih sredstava, ’Preduzeće za marketing, produkciju i promociju Savršeno dobra misija d.o.o.’ dobija 4,2 miliona dinara za izložbu o deceniji rada Aleksandra Denića, što višestruko prevazilazi i najveće dodeljene iznose, bilo javnim, bilo privatnim galerijskim prostorima za njihove godišnje programe,“ navodi se u saopštenju.  

Kako zaključuju iz NKSS, time čitav niz organizacija i institucija „dobija netransparentnu podršku, za projekte koji ne ispunjavaju osnovni kriterijum za ovakvo dodeljivanje sredstava, a to je da nisu mogli biti unapred planirani“.  

Na pitanje koje je NKSS uputilo Ministarstvu povodom ovog problema, i predloga Asocijacije da se diskrecioni fond ukine, odgovor koji je stigao iz Ministarstva pozivao se upravo na važnost hitnih intervencija, kojih kako se pokazalo, izgleda ni nema:

„Ukidanje diskrecionog prava ministra bi onemogućilo da Ministarstvo dodeljuje sredstva za hitne intervencije i radove, što bi naročito moglo da izazove štetne posledice u oblasti zaštite kulturnog nasleđa”.

Protestni skup ispred Ministarstva kulture
Protestni skup ispred Ministarstva kulture. Foto: Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije

A šta ćemo sa javnim konkursima?

Problem netransparentne distribucije diskrecionog fonda kojim ministarka kulture raspolaže, kako Asocijacija pokazuje, van zakonskih okvira, samo je jedan u nizu ozbiljnih problema na koji NKSS u svom saopštenju ukazuje.

Onaj koji je ključni, kada je reč o kampanji „Za dostojanstven rad“ koju NKSS sprovodi u saradnji sa drugim reprezentativnim organizacijama, tiče se zahteva za pravovremenim raspisivanjem javnih konkursa u kulturi za narednu godinu, kako bi se omogućio normalan rad akterima i akterkama u kulturi tokom cele godine.

„Ukoliko se i ne bavimo problematičnim zakonima koji omogućavaju prolongiranje rezultata konkursa do skoro polovine godine u kojoj se njihova realizacija očekuje, vrlo je problematična i štetna praksa po celokupan sektor kulture u kojoj Ministarstvo zloupotrebljava predviđenih (maksimalno) 60 dana od usvajanja budžeta da objavi pozive za konkurse, prolongirajući taj rok do krajnjih granica. Ista štetna praksa se dešava i u sledećoj fazi, kada se čekaju poslednji dani do isteka zakonskog roka kako bi se rezultati objavili – uprkos činjenici da je rok sa 30 produžen na 60 dana. Takođe ostaje nejasno zašto se Ministarstvo poziva na zakone koje u praksi krši?“, ogorčeno obrazlažu.

U pozivu za protestni forum ispred Ministarstva kulture u petak 29. septembra u 13:30 časova, Asocijacija NKSS, stoga, zainteresovanoj javnosti postavlja sledeća pitanja:

„Zašto se dijalog fingira, a obećanja nikad ne siđu sa papira? Da li je ovo Ministarstvo kulture svih građana ili partijsko Ministarstvo kulture? Da li je to uopšte Ministarstvo ili mehanizam za zloupotrebu javnog novca?“

A.J.

Prethodni članak

Austrijski neonacisti organizuju međunarodni skup u Mađarskoj

Prosvetari blokirali saobraćaj ispred Narodne skupštine

Sledeći članak