Ubijen predsednik turskog sindikata Abdulah Karajan, ranjena dva predstavnika sindikata

Abdulah Karajan govori na sindikalnom skupu
Abdulah Karajan govori na sindikalnom skupu

Predsednika turskog sindikata Abdulah Karajan ubijen je u napadu koji se dogodio 13. novembra u Adapazaru u Turskoj, dok su dvojica njegovih kolega ranjena. Prema izveštajima koji su dostupni ubica je na predstavnike sindikata pucao za vreme njihovog sastanka s radnicima u fabrici guma Goodyear.

Međunarodna federacija sindikata (ITUC) osuđuje ubistvo Abdulaha Karajana i ranjavanje Mustafe Sipahia i Osmana Bajraktara.

Karajan je bio predsednik sindikata zaposlenih u industriji gume i hemijskih proizvoda Laskik-Iš. U pucnjavi su ranjeni i regionalni predsednik sindikata Mustafa Sipahi, kao i sindikalni predstavnik Osman Bajraktar. Bajraktar se nalazi u kritičnom stanju.

Ovo je užasavajući napad. Upućujemo saučešće i podršku porodicama Abdulaha Karajana i povređenima u napadu, kao i radnicima koji su prisustvovali napadu. Apelujemo na turske vlasti da sprovedu temeljnu istragu i sve saučesnike ovog zločina privedu pravdi – rekao je generalni sekretar ITUC-a Šaran Burov.

Karajan je bio uvaženi sindikalni vođa, koji je uspeo da postigne značajnu pobedu u borbi protiv prekarnog rada ubedivši multinacionalne proizvođače guma da obustave praksu autsorsinga u njihovim pogonima u Turskoj. Sindikat Lastik-Iš je član DISK-a, podružnice ITUC-a, i Svetske federacije sindikata IndustriALL, koja je takođe izrazila zaprepašćenje napadom.

Prevod s engleskog: Iskra Krstić

Prethodni članak

Intervju s radnikom na „Beogradu na vodi“

Poreski sistem Srbije – raj za investitore, pakao za njene građane

Sledeći članak