Udruženja protiv „Zakona o neprofitnim organizacijama u RS“: Na udaru su svi od sportskih i sindikalnih do humanitarnih organizacija

„Sistem koji zabranjuje slobodu govora, slobodu djelovanja, slobodu udruživanja postaje sistem straha i krivac za narušavanje osnovnih ljudskih, demokratskih i ustavnih prava“, kažu iz NVO udruženja iz Bosne i Hercegovine.

Narodna skupština Republike Srpske bi ovih dana mogla da usvoji Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, poznat i kao zakon o „stranim agentima“.

„Brojna udruženja u Republici Srpskoj već dugo godina na razne načine pomažu građanima i građankama: od socijalne pomoći, zaštite od nasilja i nasilnika, humanitarnih akcija, pružanja pravne pomoći, borbe protiv koruptivnih radnji, a sada su došla u situaciju da se bore za opstanak, crta im se meta na čelo i prijeti stavljanjem katanca na vrata!“, navodi se u zajedničkom saopštenju preko 40 nevladinih organizacija iz cele Bosne i Hercegovine.

Zakon je najavljen prošle godine. Parament Srpske se o njemu već pozitivno izjasnio 28. septembra, nakon čega je Vlada RS imala rok od šest meseci da ga u formi predloga uputi u parlamentarnu proceduru.

Kako je ranije izvestio Radio Slobodna Evropa, nacrt zakona predviđa niz spornih tačaka. Ako se usvoji, on će omogućiti prismotru za nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, zabranu političkih aktivnosti, potrebu za dodatnom registracijom i slanjem finansijskih izvještaja.

Entitetski ministar pravde će sudu moći da predloži zabranu njihovog rada, obaveštava isti izvor.

Nevladine organizacije su upozoravale da bi ih i sama detaljnost finansijskih izveštaja preopteretila i opstruirala im rad – dok je evidentno da bi ostale tačke ugrozile njihovu slobodu rada, a takođe ih i izložile opasnosti. Opozicioni akteri su izglasavanje ovog zakona nazvali uvodom u totalitarni režim.

Zakon se predlaže pod izgovorom povećanja transparentnosti rada

„Vlast pod izgovorom uvođenja transparentnosti u rad udruženja u stvari od svih udruženja želi da napravi podobne! Svaka aktivnost ili inicijativa koja im se ne svidi ili im ne odgovara, biće kažnjena. Svako udruženje koje ne bude podobno i radilo kako mu se kaže, biće na udaru raznih spornih i nedorečenih odredbi novog zakona, a u konačnici ugašeno“, navodi se u saopštenju civilnih udruženja.

Kako se dodaje, novi zakon se odnosi na sva udruženja, a ne samo na određena, kako se to pogrešno prenosi u javnosti:

„Na udaru su svi, od onih koja se bore za ljudska prava i protiv korupcije do sportskih organizacija, udruženja za prava žena, sindikalnih organizacija, udruženja za zaštitu prava potrošača, humanitarnih udruženja…“

Ovo neće dovesti samo do gašenja ili zabrane rada udruženja, već će proizvesti negativne ekonomske posledice kroz izolaciju Republike Srpske i smanjenje investicija, smatraju predstavnici civilnog društva.

Slični zakoni i direktive niču kao pečurke posle kiše

Dodik je, prema navodima RSE, izjavio da je zakon baziran na američkim rešenjima. „Ipak, istraživanje Radija Slobodna Evropa (RSE) je pokazalo da je zakon bliži ruskom zakonskom rješenju iz 2012. godine“, navodi RSE. Slični i stroži zakoni ovog tipa postoje i u Belorusiji, Mađarskoj, Egiptu, Kirgistanu, Nikaragvi. Odnedavno se o takvoj legislativi raspravlja u Slovačkoj; opasnost se nadvija nad civilna društva u Albaniji, Mijanmaru, El Salvadoru i drugde, a u Gruziji se zbog sličnog zakona ponovo protestuje.

Manje je poznato da je zakon koji ograničava rad nevladinih organizacija koje su finansirane iz inostranstva Australija uvela 2018, Ujedinjeno Kraljevstvo 2023, da se o njemu raspravlja u Kanadi i Francuskoj a da je i Evropska komisija 2023. predložila „Direktivu o transparentnosti predstavljanja interesa trećih zemalja“ (Directive on Transparency of Interest Representation on Behalf of Third Countries) koja je takođe nazvana „zakonom o stranim agentima“.

U toku zasedanje parlamenta RS

Zasedanje Narodne skupštine Republike Srpske na kom bi sporni zakon mogao da bude usvojen počelo je 21. maja. Rapsrava o Nacrtu zakona je 24. tačka dnevnog reda, do koje se još nije stiglo.

Nevladine organizacije i dalje pokušavaju da skrenu pažnju na štetnost predloženog rešenja

Prema analizi organizacije Transparency International BiH, zakonsko rešenje koje je na dnevnom redu nije u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, državnim i entitetskim Ustavom i važećim zakonima u RS.

„Svako ko bude glasao za usvajanje restriktivnog Prijedloga zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija će stati protiv slobode udruživanja, slobode djelovanja i što je najbitnije – protiv dobrobiti i nastavka podrške, pomoći i pružanja usluga građanima i građankama Republike Srpske.

Zato pozivamo sve poslanike i poslanice u Narodnoj skupštini Republike Srpske da 22. maja 2024. kažu NE takvom zakonu!“, poručilo je preko 40 nevladinih organizacija iz cele Bosne i Hercegovine.

Sistem koji zabranjuje slobodu govora, slobodu delovanja i slobodu udruživanja postaje sistem straha i krivac za narušavanje osnovnih ljudskih, demokratskih i ustavnih prava, smatraju.

„Udruženja građana već rade transparentno i u skladu sa zakonima, a sada pitamo radi li transparentno Vlada Republike Srpske koja je u tajnosti uputila Prijedlog tzv. zakona ‚o NVO‘, u parlamentarnu proceduru. Sporne odredbe koje stoje u Prijedlogu zakona ostavljaju prostor proizvoljnom tumačenju vlasti da ocjenjuje koje organizacije ‚politički djeluju‘, a etiketa ‚strani agent‘ predstavljaće atak i pokušaj direktnog pritiska na nezavisnost i rad udruženja“, konstatuje se.

Civilno društvo ocenjuje da Prijedlog zakona zadire u ustave Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, u Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i temeljnim slobodama i nije u skladu sa najvažnijim međunarodnim standardima.

Njihove su poruke:

– Moramo sačuvati slobodu da se udružujemo!

– Slobodu da djelujemo!

– Slobodu da pomažemo građanima i građankama!

– Slobodu da imamo pravo na kritiku onoga što nije dobro!

– Slobodu da radimo za bolje sutra zajednice!

– Slobodu da govorimo!

Zato glasno kažemo NE restriktivnom zakonu!

I.K.

Prethodni članak

Izbori na Filozofskom fakultetu: Sve osim demokratije

Intervju sa Ivanom Smiljanić: „Igram u slavu i u znak divljenja tim ženama, o kojima nikad ne čujemo u vestima, a zaslužuju svu podršku i ljubav sveta“

Sledeći članak