Ugrožavanje Novosti je protivustavno, smatra Evropska federacija novinara

Izjava predsednika Domovinskog pokreta Ivana Penave prošle nedelje, u kojoj je rekao da su u pregovorima za formiranje parlamentarne većine sa HDZ-om osigurali da se izdavanje lista Novosti više ne finansira javnim sredstvima, naišla je na osudu Evropske federacije novinara (EFJ).

Nakon nedavno održanih izbora u Hrvatskoj, Domovinski pokret i HDZ su pokrenuli pregovare o stvaranju postizborne koalicije. Jedan od uslova za zaključenje sporazuma koji je Domovinski pokret postavio jeste prestanak finansiranja lista Novosti javnim sredstvima.

Ovaj list srpske nacionalne manjine koji je počeo sa radom 1999. godine, danas važi za izuzetno ugledan medij i uporište kritičkog novinarstva u regionu, zbog čega je ukidanje njegovog finansiranja u javnosti shvaćeno kao nedvosmislen udar – ne samo na slobodu medija, već i prava nacionalnih manjina.

Novosti su odlučile da se bore i kažu „no pasarán“, a podršku su dobile i od Evropske federacije novinara (EFJ).

„Ostaje točka na kojoj ćemo inzistirati, a to je pitanje financiranje tiskovina poput Novosti. Da se napadaju temelji države pod krinkom nacionalnih manjina, gospoda draga, tu se ne slažemo. Tu neće biti nerazumljivih politika koje neće biti nerazumljive širem krugu ljudi. Apsolutno uvažavamo sve političke opcije, spremni smo s njima razgovarati, ali pratimo svoje politike i na njima ćemo inzistirati”, izjavu Penave prenosi N1.

EFJ je u sredu uputila upozorenje na adrese više od 320 hiljada novinara iz 45 država sveta zbog ozbiljnog ugrožavanja medijskih sloboda i očiglednog pritiska države na jedan medij, pišu Novosti.

Kako se u saoštenju EFJ navodi, Novosti finansira javno telo Savjeta za nacionalne manjine u okviru Programa kulturne autonomije manjina, a izdaje Srpsko narodno vijeće, a po oceni EFJ jedno su od najuglednijih izdanja u zemlji, poznato po istraživačkim tekstovima.

„Evropska federacija novinara se pridružuje svojim hrvatskim partnerima, Hrvatskom novinarskom društvu (HND) i Sindikatu novinara Hrvatske (SNH), u osudi zahteva ekstremno desne političke stranke Domovinski pokret da se ukine javno finansiranje nedeljnika Novosti, koji izdaje Srpsko narodno veće (SNV), organizacija koja predstavlja srpsku manjinu u Hrvatskoj“, stoji u saopštenju EFJ.

U saopštenju, EFJ citira izjavu predsednika HND, Hrvoja Zovka: „Sama ideja da se ukidanje jednog medijskog izdanja postavi kao uslov za zaključenje koalicionog sporazuma je skandalozna i neprihvatljiva. Finansiranje Novosti, kao i niza novina i časopisa nacionalnih manjina u Hrvatskoj, propisano je Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. Ugrožavanje Novosti stoga je ugrožavanje ustavom zagarantovanih prava manjinske zajednice“.

Predsednica EFJ, Maja Sever, okarakterisala je ucenu oko finansiranja Novosti kao napad na medijski pluralizam i prava manjina.

„Ako koaliciona vlada ratifikuje taj sporazum, to znači da će Vlada RH bez oklevanja zaključiti koalicioni sporazum koji narušava vladavinu prava i Ustav. To je krajnje ozbiljno”, zaključila je Sever.

Redakcija portala Mašina snažno podržava koleginice i kolege iz Novosti koji su nesebično delili svoje znanje sa nama i čiji je rad veliki uzor regionalnim medijima.

A.G.A.

Prethodni članak

Testirana je prva plastika koja ne stvara mikroplastiku

Evropska komisija obećava da će ulagati više u stanovanje, a istovremeno „zavrće slavinu“ članicama

Sledeći članak