Ukidanje nuklearnog moratorijuma deluje izvesno

Zvaničnici navode da će za mesec dana biti potpisan memorandum o razumevanju sa „svim nadležnim institucijama, organima i organizacijama“ koji se bave nuklearnom energijom.

Redakcija portala Energija Balkana je u saradnji sa Elektroprivredom Srbije AD, a pod pokroviteljstvom Elektromreže Srbije AD i Ministarstva Rudarstva i energetike, održala 3. međunarodnu konferenciju „Kako sprovesti održivu tranziciju u elektroenergetskom sektoru Zapadnog Balkana?“ Konferencija je održana 2. aprila na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je u uvodnom obraćanju naglasila značaj obnovljivih izvora energije, te sigurnosti i jačanja kapciteta energetskog sistema u korist integrisanja OIE:

„To radimo pre svega kroz planove za izgradnju novih reverzibilnih hidroelektrana, koje će imati kapacitete za skladištenje energije. Takođe i kroz razvijanje novih projekata OIE, koji će imati razvijeno svoje baterijsko skladište. Nećemo ići na brzo i neracionalno zatvaranje proizvodnih kapaciteta iz uglja. To nismo radili u prošlosti, nećemo to raditi ni u budućnosti”, rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je izjavila i da Vlada razmatra da i mogućnost razvoja nuklearnih kapaciteta. Podsetimo, razvoj nuklearne energije je zabranjen krajem osamdesetih godina, nakon katastrofe u Černobilu.

„Geopolitika može svašta da donese. U energetici moramo dobro da planiramo. Počeli smo da razmišljamo o nuklearnoj energiji. To je jedini stabilni bazni izvor energije koji nije iz fosilnih goriva jer ugalj i gas nisu prihvatljivi. Dugoročni izazov je kako da održivo izađemo iz uglja. Imamo dovoljno vremena. Ali, ako ne počnemo to da planiramo danas, onda ćemo zakasniti”, poručila je Đedović Handanović.

Ministarstvo rudarstva: Mali modularni reaktori validna opcija

Veljko Kovačević, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike se osvrnuo na to da su se u INEKP-u našli i scenariji koji podrazumevaju korišćenje nuklearne energije.

„Kada je u pitanju nuklearna energija, država je iznela svoje poglede. U nacrtu INEKP su mali modularni reaktori izneti kao validna opcija. MRE će u narednih mesec dana izaći u javnost sa memorandumom koji je sačinjen sa svim relevantnim institucijama koje se bave nuklearnom energijom”, rekao je upozoravajući da smo šampioni u donošenju pogrešnih odluka i da je vreme da ispravimo te odluke i da pokušamo da za 15 godina napravimo neki rezultat, kako prenosi Energija Balkana.

Elektromreže Srbije: „Moratorijum je besmislen“

Kako prenosi portal Balkan Green Energy News, ministarka Handanović Đedović je konstatovala da nadležni razmatraju ukidanje moratorijuma na nuklearnu energiju iz 1989. zbog toga što Evropska unija teži da postepeno izbaci prirodni gas iz upotrebe:

„Zbog toga smo počeli da razmišljamo o nuklearnoj energiji. Zbog toga smo bili na samitu u Briselu i zbog toga mislimo da je to jedini stabilan izvor koji nije iz fosilnih goriva“.

BGEN navodi i da je Generalna direktorka Elektromreže Srbije, Jelena Matejić, konstatovala da je „Moratorijum besmislen“ i podsetila da je nuklearna energija učestvovala u energetskom miksu u Jugoslaviji.

Gornja Drina i Bistrica

Dušan Živković, v. d. generalnog direktora Elektroprivrede Srbije je istakao značaj projekta Gornja Drina, koji EPS radi zajedno sa Elektroprivredom Republike Srpske. Govorio je i o tome da su revitalizovane hidroelektraneBajina Bašta, Zvornik i Đerdap 1, kkao i da EPS priprema i revitalizacije reverzibilne HE Bajina Bašta, Vlasinskih HE, Bistrice, Đerdapa 2 i Potpeć, kako se navodi u pratećem saopštenju portala Energija Balkana.

Jelena Matejić, direktorka Elektromreže Srbije je istakla značaj energetskog miksa za energetsku bezbednost i stabilnost, a Dejan Popović, predsednik Saveta Agencije za energetiku je kritikovao stihijsku izgradnju OIE i pozitivno ocenio izmene Zakona o OIE.

I.K.

Prethodni članak

Mlavska vojska: I predsednik opštine misli da su požari podmetnuti

Prinudno prosjačenje u Srbiji: Ko su deca koja prose?

Sledeći članak