Ukinut prostorni plan za Loznicu, jedan od preduslova za otvaranje rudnika Rio Tinta

Skupština grada Loznice je danas stavila van snage odluku o donošenju Prostornog plana u kom je bio ucrtan i rudnik litijuma u Jadru.

Trg Vuka Karadžića u Loznici

Skupština Loznice je održana po hitnom postupku, nakon izjava Aleksandra Vučića da će na njoj biti doneta odluka o ukidanju Prostornog plana grada, javlja N1.

Prostorni plan grada Loznice, izglasan u julu, jedan je od dokumenata koji je pravno omogućavao implementaciju projekta „Jadar“ kompanije Rio Tinto. Udruženje NE damo Jadar, koje pripada Savezu ekoloških organizacija Srbije (SEOS), je početkom novembra Skupštini Loznice predalo inicijativu da se iz Prostornog plana grada izbaci Prostorni plan područja posebne namene za projekat „Jadar“, podseća Balkan Green Energy News. Rok za odlučivanje o inicijativi, koju je potpisalo preko 5.000 građana, bio je dva meseca.

Odluka o ukidanju Prostornog plana danas je donesena bez prethodne rasprave i bez glasova protiv.

Ekološke organizacije i aktivisti pozdravljaju ukidanje Prostornog plana, ali traže od vlasti odlučnije mere i sigurnije pokazatelje da u Loznici zaista neće biti rudnika litijuma. Kako je za Balkan Green Energy News ukazao Miroslav Mijatović iz Podrinjskog antikorupcijskog tima (PAKT), uredba Vlade Srbije o Prostornom planu područja posebne namene za projekat „Jadar“ je i dalje na snazi. On je ispoljio bojazan da će Prostorni plan biti vraćen na snagu nakon izbora i zahtevao ukidanje spornog Prostornog plana područja posebne namene.

Da je u pitanju taktiziranje podozreva i Ljiljana Bralović, iz gornjomilanovačkog udruženja Suvoborska greda, koja je za isti medij izjavila da je Rio Tinto koliko juče otkupio zemlju šest domaćinstava.

Da u Srbiji ne bi bilo rudnika Rio Tinta ekološki aktivisti zahtevaju veto na rudarenje litijuma i sličnih štetnih projekata. Kako je u jučerašnjem saopštenju objavio pokret Ekološki ustanak, blokade su dale rezultat, a građani pokazali svoju moć, ali konačni cilj nije ostvaren:

„Ne verujemo na reč onima koji su je sto puta pogazili. Zato, zahtevamo od Vlade Srbije da se ponište svi upravni akti, lokacijske dozvole, rešenja i odluke koji su potpisani sa Rio Tintom u ime građana Srbije, čime bi se i formalno-pravno Rio Tinto proterao iz zemlje“.

Ekološki aktivisti su najavili i da ne odustaju od protesta i pozvali građane da se još jednom okupe u narednu subotu, 18. decembra u 14 časova, ispred sedišta Vlade Srbije.

Podsetimo, tokom prethodna dva vikenda širom Srbije su uspešno organizovane blokade saobraćajnica na kojima se zahtevalo poništavanje Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i povlačenje iz procedure Zakona o eksproprijaciji, za koji su mnogi smatrali da je pre svega donesen da bi omogućio oduzimanje od meštana zemljišta koje je Rio Tintu potrebno za izgradnju rudnika.

I.K.

Prethodni članak

Pobeda u borbi protiv štetnog rudarenja zlata cijanidom je moguća – primer iz komšiluka

Bel huks: Feminizam mora da postane u masi baziran politički pokret da bi mogao da ima revolucionaran uticaj na društvo

Sledeći članak