Ukinuta kazna za beskućnike koji nisu imali gde da se sklone tokom policijskog časa

Zahvaljujući pomoći Inicijative A11 dva lica u situaciji beskućništva su spasena plaćanja novčane kazne koja im je izrečena jer su se prošle godine za vreme policijskog časa našla van stana – koji nemaju.

beskućnik na klupi

Građani D.R. i S.A. su se obratili Inicijativi nakon što im je Prekršajni sud u Kraljevu u martu ove godine dosudio da zbog nepoštovanja Naredbe o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srbije u martu prošle godine plate po 50.000 dinara, ili odsluže zatvorsku kaznu.

Kako se navodi u saopštenju A11, prvostepeni sud nije bio uzeo u obzir ni to da optuženi nemaju krov nad glavom, niti da „jedina ustanova koja je mogla i trebala da im pomogne u ovom slučaju“, Prihvatilište za odrasla i stara lica, nije primalo beskućnike u ovom periodu. Da ironija bude veća, da su se supružnici D.R i S.A našli na otvorenom za vreme policijskog časa utvrđeno je u policijskoj stanici u Kraljevu, u koju su se svojevoljno uputili upravo sa namerom da izbegnu kršenje Naredbe.

U žalbi se navodi da optuženi nisu imali ni prilike da se izjasne, čime su njihova prava dodatno povređena.

Prekršajni apelacioni sud u Kragujevcu je usvojio žalbu na spornu presudu. Ipak, kako upozoravaju iz A11, treba imati u vidu da je još mnogo beskućnika koji su nepravedno nastradali jer sudovi nisu uzimali u obzir to što nisu imali uslova da poštuju policijski čas. Neki od njih su, u nemogućnosti da plate novčane kazne, proveli zbog toga i po 50 dana u zatvoru.

Inicijativa A11 je od početka prošle godine skretala pažnju na to da i sama pandemija i mere njenog suzbijanja specifično ugrožavaju najsiromašnije građane, a Vladi Srbije je u martu 2020. uputila i apel u kom predlaže formiranje posebnog tela koje bi se bavilo posledicama borbe protiv kovida po socijalno najugroženije.

„Potpuno je jasno da je kažnjavanje beskućnika zbog zabrane kretanja van stambenih prostorija u određenim časovima apsurdno, diskriminatorno i da je još jedan primer kriminalizacije siromaštva o kojoj smo već govorili“, navodi se u današnjem saopštenju Inicijative A11, i dodaje, „Ono što još više zabrinjava je što se ne zna koliko je postojalo ovakvih situacija, i što su lica koja su krajnje socijalno ugrožena i marginalizovana, umesto da zbog toga budu prioritet na listi za zbrinjavanje za vreme vanrednog stanja, bila prinuđena da odu u zatvor upravo iz razloga nemaštine.“

I.K.

Prethodni članak

Preko polovine članica EU prepoznalo je COVID-19 kao profesionalno oboljenje

Toma iliti o onoj boljoj Jugoslaviji

Sledeći članak