ULUS poziva nadležne i javnost na podršku u saniranju štete izazvane nedavnim požarom

Od kada je kancelarija ULUS-a izgorela u požaru koji je izbio pre desetak dana, Umetnički paviljon je bez struje, a Udruženje je primorano da svoju tehničku službu preseli u galeriju ULUS do daljnjeg.

Kako iz ULUS-a saopštavaju, niko nije povređen, ali su delovi njihove arhive, zajedno sa puno tehničke opreme, izgubljeni. Trenutno, sve svoje napore usredsređuju na sanaciju ove štete i digitalizaciju što većeg broja materijala.

Nakon uviđaja policije, dana 9. marta, uviđaj su obavili i nadležni iz Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda, a svoj izveštaj su dostavili Ministarstvu kulture i informisanja i Udruženju 16. marta.

Prilikom zvanične posete pomoćnika ministra za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije, Radovana Jokića, neposredno nakon incidenta, konstatovano je da je za saniranje posledica požara i omogućavanje kontinuiteta rada Udruženja likovnih umetnika Srbije neophodna pomoć i saradnja sa nadležnim institucijama – Ministarstvom kulture i Upravom Grada Beograda i da se u najskorijem roku očekuje sastanak sa njihovim predstavnicima.

Istovremeno je uvidom u nastalu situaciju ovlašćenih stručnih lica utvrđeno da „usled generalno lošeg stanja elektroinstalacija i dodatnog oštećenja prouzrokovanog požarom rad kancelarije, kao i program planiran za Paviljon Cvijeta Zuzorić neće moći da se realizuje u ovom prostoru do daljnjeg“.

Na pitanje da li je nakon deset dana od požara problem sa strujom saniran i da li je nadležno Ministarstvo uputilo konkretnu pomoć i podršku, članica Upravnog odbora, Vahida Ramujkić, za Mašinu opisuje da je situacija alarmantna:

„U paviljonu do daljnjeg ne može da se vrati struja zbog izuzetno lošeg stanja instalacija što znači da je čitav program stopiran a kancelarije prebačene u galeriju ULUS. Nismo dobili nikakvu pomoć do sada a obratili smo se sa molbom za održavanje hitnog sastanka i Ministarstvu i Gradu.“

U međuvremenu, iz ULUS-a upućuju javnosti apele za konkretnu pomoć u vidu donacija ili drugih sredstava, kako bi u što kraćem roku sanirali posledice nastale štete i kako bi digitalizovali što veći broj materijala.

Dodatno, ULUS upućuje i molbu svojim članovovima i članicama da imaju strpljenja i razumevanja za kompleksnost situacije kroz koju Udruženje i njegova aktuelna uprava trenutno prolazi:

„Svaka pomoć i podrška biće dobrodošla a vodićemo računa o blagovremenom izveštavanju o svim preduzetim koracima u periodu koji nam predstoji.“

Što se tiče vrednih umetničkih radova, iz ULUS-a navode da iako vatra nije zahvatila tri vredna umetnička dela koja su se u trenutku požara nalazila u kancelariji, ona su pretrpela oštećenja zbog visoke temperature. Radi se o sledećim radovima: „Portret Cvijete Zuzorić“, Marka Murata, portret nepoznatog autora i „Peščana obala“ Radomira Damnjanovića Damnjana koja su preneta u Narodni muzej gde će Odeljenje za konzervaciju i restauraciju pomoći u saniranju štete. 

V.K.

Prethodni članak

Orbanova medijska imperija i njeni regionalni pipci

Šta zakon o sezonskom radu donosi ženama koje obavljaju poslove čišćenja, spremanja i brige o deci i starima?

Sledeći članak