Umetnici solidarno za štrajkače Jure

Radnički glas u saradnji sa grupom umetnika 8. jula u Kulturnom centru Grad (Braće Krsmanović 4), u Beogradu, s početkom u 18:30 organizuje solidarnu aukciju kao deo napora da se prikupi novac za štrajkački fond i štrajkačima leskovačke Jure isplati deo dnevnica koje su tokom štrajka izgubili.

U solidarnoj akciji Radničkog glasa i grupe umetnika i umetnica koja se organizuje 8. jula u Kulturnom centru Grad s početkom u 18:30, putem aukcije će se prodavati umetnički radovi kako bi se prikupio novac za štrajkački fond i štrajkačima leskovačke Jure nadoknadio deo dnevnica koje su tokom štrajka izgubili.

„Radnici leskovačke Jure su tokom juna štrajkovali za veće plate, promenu politike bonusa, veći topli obrok i sanitarne uslove u toaletima. Oni su već 13 godina prijavljeni na minimalac, a rade i bolesni da ne bi izgubili bonuse. Dok čekamo konačni epilog štrajka, potrebna im je široka društvena solidarnost“, kaže se u njihovom saopštenju.

Kako su objasnili, na taj način oni pomažu ne samo sledeći krug borbe u Juri i u domaćoj autoindustriji, već pokazuju i da su spremni da stanu jedni uz druge kada je najteže – kao radnici i kao sugrađani.

U ovoj solidarnoj akciji, umetničke radove prilažu škart, Andrej Bunuševac, Vladan Jeremić i Rena Rädle, KURS, Nebojša Yamasaki Vukelić, Daško Milinović, Jana Stojaković, Kristina Ristić, Milica Simić, Helena Jovanović, Aleksandra Bovan, Jelisaveta Đoković, Andrea Popović, Marijam Safargalieva, Andrea Cvetković, Višnja Lepšanović, Sara Tanasijević, Maša Milašinović, Rebeka Sali i Nikola Ristić.

Aukcija počinje u 18:30, dok prodaja radova manjih formata počinje istog dana od 15:00.

Radnički glas takođe sa istim ciljem organizuje solidarnu žurku u kafiću Ljubimac (Cetinjska 15) 6. jula od 16:00 u Beogradu. Muziku na ovom događaju biraju SAUD, Bucalo, Stevie Whisper, AM Hi, Dušan Lilić, Pirinač, Filip Vlahek i Praktikal.

Podsetimo, radnici i radnice leskovačke Jure početkom juna 2024. započeli su jedan od najorganizovanijih štrajkova u ovoj kompaniji. Kako smo izveštavali na Mašini, oni su, nakon nekoliko dana štrajkova upozorenja, stupili u potpunu obustavu rada. Iako izloženi pritiscima i pretnjama od strane južnokorejske kompanije, štrajk su nastavili, dok je podrška njihovom štrajku postajala sve brojnija. Ipak, ovo nije prvi put da su radnici Jure štrajkovali. Njihova borba za osnovno ljudsko dostojanstvo traje od samog otvaranja fabrike, 2010. godine.

V.K.

Prethodni članak

U Gazi je od početka rata raseljeno 90% ljudi, kaže UN

Britanski konzervativci su kažnjeni zbog uništavanja školstva, zdravstva i socijalnih prava

Sledeći članak