UNICEF: Afrika nema bezbednu vodu za piće, neophodno je značajno unapređenje sektora voda

Bezmalo cela seoska i skoro polovina gradske populacije Afrike nema bezbednu vodu za piće.

Na Svetskom danu voda, 22. marta, a u okviru devetog Svetskog foruma o vodama UNICEF je objavio saopštenje kojim skreće pažnju na potrebu da se u Africi drastično ubrza unapređenje sektora voda.

Dve od tri osobe na afričkom kontinetnu nemaju bezbedne sanitarne uslove, a polovina stanovništva živi bez osnovnih higijenskih usluga, izveštava UNICEF. Bezbedna voda za piće je za mnoge ljude u Africi nedostupna: 80% ruralnog i 40% urbanog stanovništva nema pristup bezbednoj pijaćoj vodi.

UNICEF i Svetska zdravstvena organizacija upozoravaju da ciljevi održivog razvoja neće biti ispunjeni u Africi, osim ako se ne postigne dvanaest puta veća stopa proširenja pristupa bezbednoj vodi za piće. Sanitacija kojom se bezbedno upravlja zahteva dvadesetostruko povećanje da bi se ispunio cilj održivog razvoja, a osnovne higijenske usluge treba povećati 42 puta.

Prema studiji British Geological Survey i WaterAid Afrika ima dovoljnu količinu vode da bi zadovoljila potrebe stanovništva. Prema podacima dveju organizacija, većina afričkih država ima dovoljno podzemne vode za 50 sušnih godina.

Ono što nedostaje su javne investicije u izgradnju infrastrukture. U mnogim afričkim zemljama dominantna ekonomska politika je neoliberalna, što dovodi do izostanka velikih javnih investicija.

A.J.

Prethodni članak

U Velikoj Britaniji 800 pomoraca otpušteno bez najave, sindikat zahteva hitnu pravnu intervenciju

Nema sistematskog pristupa problemima stanovanja u Srbiji iako 90% stanovništva zahteva neki oblik stambene podrške

Sledeći članak