Građani Jerkovića upozoravaju: ugrožena pola veka stara planski sađena šuma

Lokalna građanska inicijativa „Uništavanje zelenila – Jerković“ poziva građane da sutra prisustvuju raspravi o planu detaljne regulacije njihovog naselja koji, kako kažu, predviđa nastavak destrukcije zelenila u Beogradu.

Sutra, 13. maja u 8 ujutru u prostorijama Gradske uprave raspravljaće se o planu detaljne regulacije u naselju Braća Jerković koji aktivisti i susedstvo smatraju problematičnim. Onlajn peticiju protiv dela plana potpisalo je oko hiljadu i po ljudi, a aktivisti poručuju:

„Doći ćemo sa komšijama da zahtevamo prestanak smanjivanja zelenih površina“.

Oni upozoravaju na to da je najnovijim planom ugrožena pola veka stara planski sađena šuma i da je njime otvoren put za seču čak 10.000m² šume.

Naglašavaju i da zbog prethodnih loših iskustava nemaju poverenja u obećanja o „čuvanju sve postojeće kvalitetne vegetacije“. U takva loša iskustva spada i slučaj od prošle godine, kada je usred policijskog časa već uništen deo iste šume da bi se izgradio supermarket Lidl. 

Gradske vlasti planiraju da u okvirima postojeće šume izgrade školu. Iako je izgradnja objekata takozvanih pratećih funkcija u načelu pohvalan poduhvat, aktivisti ističu da se u ovom slučaju mogla odabrati povoljnija lokacija, te da su prilikom procene potreba stanovništva za školom korišćeni podaci koji verovatno nemaju utemeljenja u važećoj statistici.

Aktivisti i komšiluk se oštro protive i nameri gradskih vlasti da omoguće zidanje stambenih sedmospratnica između ulice Braće Jerković i Kraljevačke:

„Mnogo bolje rešenje bi bilo da se ceo ovaj prostor ili u najgorem slučaju samo njegov deo bliži ulici Braće Jerković zadrži kao zelena površina i privede nameni“.

Brige izaziva i namera pripajanja manjeg zelenog pojasa groblju, za koji se takođe strahuje da otvara put nestajanju zelenila. Nesavesno je planirana i izgradnja stambenih objekata od čak devet i deset spratova u ulici Brane Ćosića.

U detaljnim primedbama koje su podneli gradskoj upravi članovi „Uništavanje zelenila – Jerković“ upozoravaju na brojne negativne posledice planirane betonizacije i nesistematičnog pristupa urbanom planiranju, uključujući dalji porast uveliko nepodnošljivog aerozagađenja, saobraćajna zagušenja i gubitak zelenih površina ka kojima gravitiraju stanovnici sa šireg područja. 

Iz inicijative navode da je predloženi DUP u koliziji sa Zakonom o šumama i Planom generalne regulacije sistema zelenih površina Beograda. Ovaj plan, usvojen krajem 2019. godine, predviđa da procenat površina pod zelenilom u urbanom delu grada do 2025. bude povećan sa 15% na 25% , o čemu su u vreme donošenje Plana javnost informisale gradske vlasti. Plan je zasnovan na Programu zaštite životne sredine grada Beograda, a kao jedan od njegovih osnovnih ciljeva se u samom dokumentu navodi „očuvanje postojećih zelenih površina, njihovo proširenje i stalno unapređenje i upravljanja sistemom zelenih površina uz uvažavanje biološke raznovrsnosti“. 

Oba dokumenta imaju u vidu potrebu za sprovođenjem preventivnih i mera za ublažavanje posledica klimatske krize. Uz to, značaj razvoja sistema zelenih površina ne može biti previše naglašen u gradu koji već godinama figurira na listama najzagađenijih gradova na svetu. 

Uprkos tome, planovi detaljne regulacije se i dalje kroje, a u praksi gradi, po željama investitora i hirovima tržišta. 

Da stvari budu gore, primat funkcionisanju neoliberalne ekonomije nad svim drugim funkcijama u prostoru (uključujući i zaštitu životne sredine) će uskoro biti zacementiran krovnim planskim dokumentom, Nacrtom Prostornog plana republike Srbije za period od 2021. do 2035. godine, protiv koga je primedbe podnelo sedamdesetak organizacija civilnog društva.

Dok je u Srbiji i prostorno planiranje umesto održivom razvoju urbanog prostora i prirode podređeno stvaranju povoljne sredine za oplođivanje i parkiranje finansijskog kapitala, malobrojni aktivisti i neposredno ugroženi građani sve budnije i istraumiranije motre na objave lokalnih samouprava. 

Iz „Uništavanje zelenila – Jerković“ objašnjavaju da redovno prate rad nadležnih institucija od kada su doživeli dva slučaja nenadanog uništavanja zelenila: kada je 2019. nekoliko drveća posečeno radi izgradnje kockarnice u ulici Braće Jerković i kada je prošle godine šuma već sečena radi gradnje Lidla. 

I.K.

Prethodni članak

Rad preko digitalnih platformi u porastu u zemljama Istočne Evrope. Pojavljuju se i prve organizacije i sindikati platformski radnika

Nova android aplikacija: „Radna prava za tebe“

Sledeći članak