Univerzitet umetnosti u Beogradu usvojio Pravilnik o zaštiti od zlostavljanja

Pravilnikom su precizno definisane i opisane sve vrste seksualnog uznemiravanja, ucenjivanja i diskriminacije, kao i svi drugi vidovi zlostavljanja.

Senat Univerziteta umetnosti u Beogradu je usvojio Pravilnik o zaštiti od zlostavljanja u obrazovnom i radnom procesu. Kako navodi Irena Ristić, profesorka Fakulteta dramskih umetnosti, zabrana zlostavljanja koja se uvodi pravilnikom odnosi se na sve one uključene u rad Univerziteta, nastavno i nenastavno osoblje i studente.

„Inicijativa za usvajanje Pravilnika o zaštiti od zlostavljanja pokrenuta je pre više od godinu dana u okviru radne grupe FDU, kada se pokazalo da postojeći kodeksi i legislativni okviri nisu dovoljni, jer ne mogu da se adekvatno regulišu, niti da se sankcionišu postupci seksualnog uznemiravanja u obrazovnom procesu“, objasnila je za Mašinu Ristić.

U izradi je učestvovalo jedanaest studentkinja i studenata, šest profesorki i profesora i sve dostupne pravne službe, uspostavljena je saradnja sa Rektoratom, radnom grupom FMU i Autonomnim ženskim centrom. Izrađivači su se, kako kažu, oslonili na dobre primeri iz našeg obrazovnog konteksta, te bližih i daljih okvira u kojima se ovaj problem rešava. 

„U pravilniku su precizno su opisani različiti vidovi seksualnog uznemiravanja (verbalno, neverbalno, fizičko), seksualno ucenjivanje i seksistička diskriminacija, kao i svi drugi oblici zlostavljanja. Precizno su definisane procedure i sankcije u slučaju da se propisane zabrane ne poštuju i omogućen je rok prijave od 36 meseci (i 24 meseca od isteka studentskog statusa) što nam je bilo posebno važno“, naglašava Ristić.

Pravilnik, koji će uskoro biti dostupan onlajn, usklađen je sa Zakonom o radu, čime je otvorena mogućnost da njegovo kršenje dovede do disciplinskog postupka u cilju utvrđivanja povreda radne obaveze, što sa sobom nosi i moguće konsekvence vezane za radni odnos. Kako Ristić skreće pažnju, ovo je samo prvi korak:

„Nije sve ovim rešeno, naravno. Sad je na redu pitanje primene. Radna grupa Studentskog parlamenta FDU već sprema  poteze u tom smeru, biće uskoro novih vesti“.

I.K.

Prethodni članak

Sindikat uprave Srbije traži veće zarade za zaposlene u organima i službama lokalne vlasti

Koliko će poskupeti struja? I šta ćemo tad

Sledeći članak