Ustavni savet Francuske je odbio zahtev opozicije da se pitanje penzione reforme reši referendumom

Sindikati pozivaju na nastavak štrajkova i protesta.

Narodni poslanici, pretežno iz redova levičarske opozicije, obratili su se najvišem ustavnom telu Francuske kako bi ponovo zatražili da se građanima omogući referendumsko izjašnjavanje o penzionoj reformi koja je sprovedena uprkos štrajkovima i milionskim protestima, i bez odobrenja u Donjem domu parlamenta.

Opozicija je u aprilu podnela sličan zahtev koji je Ustavni savet odbio. Prilagođavanje jezika novog zahteva komentarima Ustavnog saveta, međutim, nije donelo željene rezultate.

Savet u Kraljevskoj palati u Parizu juče je ponovo poručio da zahtev opozicije ne udovoljava ustavnim kriterijumima za sprovođenje referenduma, javlja France24.

Da su se članovi najvišeg ustavnog tela odlučili u korist zahteva, opozicija bi imala devet meseci da sakupi najmanje 4,8 miliona potpisa (što je 10% birača) kako bi stavila svoj predlog zakona o penzijama na referendum.

Makronova vlada bi tada mogla da bira između toga da pošalje opozicioni predlog parlamentu na raspravu i eventualno glasanje i toga da čeka šest meseci, posle čega bi građani glasali na referendumu. Predlog bi izašao na državni referendum samo ukoliko o njemu ne bi raspravljali poslanici.

Ova kompleksna procedura za promenu donetih zakona je ustanovljena 2015. godine a do sada na osnovu nje nijednom nije organizovan referendum.

Podsetimo, Makronova penziona reforma je doneta pomoću ustavne procedure kojom je izbegnuto glasanje u Donjem domu narodne skupštine, a Ustavni savet je dao svoj formalni blagoslov krajem prošlog meseca.

Ključna promena koju reforma uvodi je podizanje starosne granice sa 62 na 64 godine, a prema obrazloženju predsednika Francuske to je jedini način da se spreči urušavanje penzionog fonda.

Reforma, koja je jedna od predizbornih obećanja Emanuela Makrona, izazvala je višemesečne masovne ulične proteste i štrajkove. Sindikati, od radikalno levih do umerenih i centrističkih, tvrde da postoje drugi načini za finansiranje penzionog sistema, uključujući oporezivanja bogatih ili poslodavaca.

Prema ranijem istraživanju javnog mnjenja Makronovu penzionu reformu odbacuje dve trećine građana.

Sindikati su pozvali na još jedan dan štrajka i protesta širom Francuske koji će se održati 6. juna.

A.J.

Prethodni članak

U pucnjavi u školi je ubijeno osmoro dece i radnik obezbeđenja, potvrdila je policija

Naš sistem je ipak zakazao

Sledeći članak