Večeras otvaranje 12. Festivala savremenog plesa i performansa KONDENZ

Foto: Efemerne konfesije / Facebook

Večerašnjim kabare performansom „Efemerne konfesije – songovi o dekadenciji, krizi očinstva i alkoholu“ koja počinje u 20 sati, u Kulturnom centru Grad, otvara se dvanaesto izdanje Festivala savremenog plesa i performansa Kondenz.

U organizaciji Stanice Servisa za savremeni ples, festival će se održati od 23. oktobra do 4. novembra na više lokacija u Beogradu. Tokom festivala biće izvedeno jedanaest performansa, a ulaz na sve programe je besplatan.

Kako se navodi u kustoskom tekstu koji potpisuju Mirjana Dragosavljević, Ana Dubljević i Marijana Cvetković, izbor programa rezultat je njihovih zajedničkih putovanja, susreta, razgovora i konflikata koje su proizvele niz mogućih interpretacija lokalnih tema. Međutim, naglašavaju da:

Ti «mi» nismo samo mi, kustoskinje ovog izdanja, već i svi naši saradnici iz Stanice, Magacina i drugih mesta proizvodnje plesa i performansa koji se angažuju u svakodnevnom radu i dijalogu o tome gde je i šta je ovdašnja plesna i performans scena.

U razgovoru o festivalu za radio emisiju Sceniranje, Mirjana Dragosavljević je istakla da su i pre nego što su imali formulisan program, postojale teme koje su želele da dotaknu u ovogodišnjem izdanju Kondenz-a:

Pre svega tu nas je podstakla trenutna situacija u kulturi i to je nešto što Kondenz svake godine i reflektuje. Ove godine imamo ponovo zahuktalu situaciju sa kreativnim industrijama, nove konferencije i događaje koji su se dogodili a koji su pokazali kakva je budućnost i nezavisne scene i generalno kulture.

Sad postaje jasnije da kultura postaje mamac za generisanje profita za neke velike kapitalističke glave. Mi sa tim pokušavamo već godinama da izađemo na kraj, tako da smo želeli opet da reflektujemo neke teme koje se oko svega toga roje, kao što su uslovi rada u kulturi, sa posebnim akcentom na žensko pitanje. To su teme koje sve vreme provejavaju kroz čitav program.“

Doći će partizani opet; Foto: Luka Knežević-Strika

Teme i pitanja o kojima će publika Kondenza – u okviru samih izvođenja ali i tokom diskusionih prostora – moći da razmišlja jesu ona o granicama između tela koje izvodi i tela koje obavlja svakodnevne egzistencijalne radnje, zatim, kako i na koji način je telo oblikovano kontekstom i materijalnim uslovima, u kojoj meri i na koji način telo oblikuje kontekst, te mnogim drugim pitanjima koja se bave konkretnom društvenom realnošću koja oblikuje umetnički svet, na koji umetnost povratno reaguje, čime se, kako se u kustoskoj izjavi zaključuje:

Ovom interakcijom performansa i svakodnevnice opipavaju se zacrtane granice i otvara se pogled na njihovu fragilnost, fluidnost, kompleksnost, uslovljenost.

Na ovogodišnjem festivalu publika može pogledati performans „Doći će partizani opet” Dušana Murića, njujoršku plesnu predstavu „Jugoslavija” Mariane Valensije, javno slušanje audio performansa „Radovi na sceni” u izvođenju glumca Milutina Dapčevića, predstavu „Van radnog vremena” Dejana Srhoja, „Neću dugo ostati ovde” Ide Daniel i mnoge druge.

Kompletan program festivala možete pogledati ovde.

V.K.

Prethodni članak

Zašto odgađamo rađanje

Berlin stavlja moratorijum na rast troškova stanovanja

Sledeći članak