Velika pobeda studenata: FPN neće povećati školarine

U jeku povećanja školarina na fakultetima u Beogradu, studenti Fakulteta političkih nauka uspeli su da se izbore da na njihovom fakultetu školarina ostane ista.

Fakultet političkih nauka

Nakon prošlogodišnjeg povećanja školarina na Univerzitetu u Beogradu koje je bilo ispraćeno protestima i blokadama fakulteta, studentima nemili scenario se ponavlja. 

Čak deset fakulteta je donelo odluku o povećanju cene studiranja.

Na jučerašnjoj sednici Saveta Fakulteta političkih nauka nije usvojena odluka o povećanju školarina, saopštio je Studentski parlament FPN-a na svojoj Fejsbuk stranici.

Predstavnici Demokratske organizacije studenata FPN (DEMOS) za Mašinu objašnjavaju da su se protiv povećanja školarine izborili su se isključivo svi studenti zajedničkim snagama i zajedničkim zalaganjem.

„Studentski predstavnici su upravo svojim neblagovremenim delovanjem doveli studente do situacije da se na ovakav način izbore za svoja prava”.

Iz DEMOS-a takođe navode da trenutne studentske predstavnike ne doživljavaju kao svoje predstavnike, jer su na tim funkcijama posledicom izbora gde su bili jedina opcija, što dovodi u pitanje njihov osećaj odgovornosti prema svim studentima. 

Na poslednjim studentskim izborima, studenti su mogli da glasaju samo za predstavnike jedne organizacije – Evropskog studentskog foruma. 

„Njihov cilj je da na svaki mogući način otežaju registraciju studentskim organizacijama i da spreče svaki pokušaj studenata da se bave studentskim pitanjima”, navode predstavnici DEMOS-a.

DEMOS je, između ostalog, pokrenuo i peticiju za smenu studentskih predstavnika Univerziteta u Beogradu.

„Da se glas svih studenata čuje”

DEMOS je studentska organizacija koja za cilj ima očuvanje demokratije i njenih načela na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. 

„Već duži niz godina, našim fakultetom, koji je najveći zagovarač demokratije, zapravo vlada studentska oligarhija”, za Mašinu kažu iz DEMOS-a.

Demokratska studentska organizacija, odnosno DEMOS, nastala je iz potrebe da se glas svih studenata čuje i da studenti ponovo postanu središte studentske politike. Iz tog razloga je i za glavnu vrednost organizacije uzeta demokratija, koja bi trebalo, prema rečima studenata, da bude i glavna vrednost FPN-a kao „kuće demokratije”.

Pored demokratije, DEMOS kao svoje vrednosti navodi pluralizam, participaciju, odgovornost, znanje i slobodu mišljenja i kritika.

„Verujemo da nas razlike ne dele, već da nam one pomažu da sagledamo stvari iz različitih perspektiva i da upravo one zajednicu čine bogatijom. Osnažujemo studente i mlade da budu aktivni članovi društva. Mi, kao studenti, borimo se za to da znanje i obrazovanje ponovo budu neprikosnovena vrednost kako akdemske zajednice, tako i društva. Verujemo da svako od nas ima pravo na slobodu izražavanja svojih stavova i iznošenja kritike, sve dok time ne narušava tuđe slobode. Kritika je prvi korak ka rešavanju problema”, smatraju članovi DEMOS-a.

Rektorat Beogradskog univerziteta
Rektorat Beogradskog univerziteta; Foto: Matija sa VMO / Wikimedia Commons

Pitanje školarine je egzistencijalno pitanje

Studenti su pokazali da su radi da se pobune i iskažu svoj stav po pitanju povišenja cene školarine, jer je to za neke od njih, kako kažu, egzistencijalno pitanje. 

„Želimo da se bavimo onim pozivom za koji smo odlučili da se školujemo, ali nam finansijske okolnosti to otežavaju, jer već sada dosta studenata radi i studira. U tom kontekstu ako već uzimamo u obzir ogromne troškove koji snose studenti koji su na samofinansiranju, njihovo povećanje bi ili dovelo do toga da studenti više rade što bi dovelo do toga da im se studiranje odužava ili bi jednostavno odustali”, za Mašinu kažu iz DEMOS-a.

Podsetimo, skoro trećina studenata se suočava sa finansijskim poteškoćama tokom studiranja, zbog kojih su primorani i da odustanu od daljeg školovanja.

Do povećanja visine školarine na svim ili određenim programima, došlo je na sledećim fakultetima:

Elektrotehnički, Rudarsko-geološki, Fakultet organizacionih nauka, Šumarski fakultet, Ekonomski, Filološki, Fakultet za obrazovanje učitelja i vaspitača, Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Fakultet veterinarske medicine, Fakultet za fizičku hemiju.

Prethodni članak

Radnici javnog transporta u Nemačkoj štrajkuju zajedno sa klimatskim aktivistima

Sindikati zahtevaju puštanje na slobodu Novice Antića

Sledeći članak