27 odsto mladih odustaje od obrazovanja iz ekonomskih razloga

Studiranje, naročito u glavnom gradu, predstavlja sve veći trošak mladima i njihovim porodicama, a veliki broj njih biva primoran i da odustane od studija.

Mladi su naročito ugrožena kategorija i suočavaju se sa nizom prepreka u ostvarivanju prava na dostojanstven život. 

Prema podacima poslednjeg Indeksa participacije mladih, u Srbiji se čak 19,8 odsto mladih se nalazi u riziku od siromaštva. 

Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih za 2023. godinu govori da je 12 odsto mladih bilo primorano da odustane od obrazovanja iz ekonomskih razloga, a 15 odsto je to navelo kao jedan od razloga. 

„Samofinansirajuće cene školarina su za neke fakultete prilično porasle, tako da ima slučajeva kada studenti moraju da odustanu od studija ukoliko ne ostvare pravo na budžet”, za Mašinu navodi Marina Krstić, studentkinja druge godine psihologije.

Pomoć države u vidu stipendija i kredita obezbeđena je samo za budžetske studente, a ona iznosi 13.000 dinara. Kako je navedeno na sajtu Ministarstva prosvete, 8723 studenta prima stipendiju u 2023/24. godini, a kredite njih 6535.

Poskupljenja domova i menze

Kako je navedeno na sajtu Studentskog centra u Beogradu, cene smeštaja u studentskim domovima se kreću od 1.300 do 3.190 dinara po budžetskoj ceni, dok je raspon cena za ekonomske sobe od 8.000 do 13.000 hiljada dinara, dok su cene obroka u menzama gotovo duplo poskupele u 2022. godini.

„U prvoj godini je teško upasti u dom, tako da je za mnoge neminovno da iznajmljuju stan minimum godinu dana. Ni studentima u domovima nije mnogo lakše, imajući u vidu visoke cene hrane i drugih potrepština. Novac je najveći problem”, navodi Valerija Đorđević, studentkinja Fakulteta političkih nauka i dodaje da je teško studirati u trenutku kada su cene kirija na periferijama Beograda po 400 evra, a mnoge porodice ne mogu da pokriju takav trošak čak i onda kada student deli stan sa cimerom. 

Poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je prosečna neto zarada u Srbiji za novembar 2023. iznosila 69.088 dinara.

Podaci Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih za 2023. godinu govore da postoji stabilan pad broja diplomiranih studenata od 2018. godine. Ovaj podatak ukazuje na sistemski problem zanemarivanja visokoškolskog obrazovanja i višegodišnjeg pogoršavanja ne samo položaja studenata, već i kvaliteta obrazovanja i perspektive za mlade ljude u Srbiji nakon završenih studija.

A.G.A.

Prethodni članak

Pesma za Evroviziju: Gnezdo orlovo kao paradigma naše nacionalističke stvarnosti

Žene i nacionalne manjine i dalje najčešća meta govora mržnje, pokazuje monitoring medija na Zapadnom Balkanu

Sledeći članak