„Vi nas ovde otvoreno suzbijate da biste pustili ljude da grade nelegalno“, kažu policajcima aktivisti koji brane Šodroš

Aktivisti u odbrani novosadskog priobalja apeluju na policiju da stane na stranu građana. Na terenu je Aleksandar Jovanović Ćuta koji pokušava da probije kordon policije.

Novosadski aktivisti su jutros pozvali policiju da interveniše zbog, po njihovim rečima, neprijavljenih radova na obeležavanju zone izgradnje pristupne saobraćajnice za sporni most u nastavku Bulevara Evrope. Policija se pojavila, ali je umesto radnika CBRD-a koji su postavljali građevinsku ogradu legitimisala aktiviste, da bi se kasnije, kada je stiglo još nekoliko pojačanja, više desetina pripadnika interventne u punoj opremi pozicionirala nasuprot aktivista, koji su formirali živi zid.

„Kako ja da računam sutra na vas kad mi se desi nešto na ulici? “, upitala je pripadnike policije aktivistkinja koja je jutros i pozvala policijsku stanicu.

Policija već tri sata potiskuje aktiviste, koji drže podignute ruke, dublje u šumu. Po informacijama Ekološkog fronta Novi Sad, privedeni su Snežana Jozić, Brajan Brković, Mladen Cvijetić, Radivoje Jovović, Borislav Prodanović i bar još dvoje aktivista.

Građani su vidno uznemireni, neki su padali kada ih je policija gurala, a nekima je pozlilo. Oni nastavljaju da apeluju na pripadnike reda da stanu na stranu građana i odbrane autohtone šume i prirodne zaštite Novog Sada od poplava, Šodroša, Ribarskog ostrva i Kameničke ade.

„Ja sam jutros prva zvala policiju kad su ovi ljudi stigli. Stiglo je pet ljudi, a onda ste stigli svi vi da odbranite njih od nas. Kako i zašto? Znači, vi nas ovde otvoreno suzbijate da biste pustili ljude da grade nelegalno, a ja treba vas da zovem ako me neko na ulici napadne ili nedajbože siluje?“, nastavila je građanka.

„Šta si ti? Imaš li ti roditelje, braću i sestre, pluća?“, pitala je druga aktivistkinja.

Aktivisti podsećaju na to da je drveće koje je sečeno u junu sečeno bez dozvole, te da javnosti nije dostavljena ni dozvola za radove koji se izvode danas, kao i da na ovoj lokaciji ništa ne bi smelo da se radi dok Srbija ne odgovori komitetu Bernske konvencije (i to tačnim podacima).

Poslanici dela parlamentarne opozicije su danas, 18. oktobra, u Narodnoj skupštini održali konferenciju za štampu povodom dešavanja u Novom Sadu. Na konferenciji je ponovljeno da građani i stručnjaci već dve godine uzalud objašnjavaju zašto je most loše graditi na mestu na kom su ga isplanirale i na silu počele da grade novosadske vlasti. Poslanik Narodne stranke Borislav Novaković je ponovio i da Šodroš predstavlja najlepši deo novosadske obale, zaštitu od poplava i pluća Novog Sada.

„Ova vlast ne želi da razgovara ni sa građanima, ni sa aktivistima oko najvažnijih investicija“, izjavio je Jovanović i dodao da je investicija u „kineski most“, kako ga je nazvao, sporna u tri aspekta.

„Pravno je sporna jer se sve investicije sa Kinezima proglašavaju investicijama od nacionalnog značaja“, čime se po njegovim rečima izbegava Zakon o javnim nabavkama, što je nazvao koruptivnim modelom pod okriljem države. Ni jednog trenutka, podsetio je Novaković, stručna i građanska javnost nisu imali uvid u projekat niti detalje investicije.

Po njegovim rečima, gradnja mosta je sporna i ekonomski. Uzima se kineski kredit, gradiće samo kineske firme i dobijamo situaciju da „nama ostaje dug, kineskim građevinskim izvođačima profit, a naša građevinska operativa uknjiži gubitak“. Most je sporan i u političkoj dimenziji, naglasio je poslanik Narodne stranke, jer ni jednog momenta o njemu nije otvorena javna rasprava.

Građevinski blickrig u Novom Sadu dešava se na dan parlamentarne sednice za koju je poslanicima (ili bar poslanicima opozicije) ostavljeno manje od 24 časa za pripremu, na šta je upozorio Zeleno-levi poslanički klub. Zakazivanje sednice u roku kraćem od 24 časa je po njihovim navodima nezakonito, a u ovom slučaju je i blokiralo opoziciju u tome da se usprotivi dešavanjima na Šodrošu.

Na terenu se, ipak, oko 12 časova, pojavio predsednik Odbora za zaštitu životne sredine i kopredsednik stranke Zajedno, Aleksandar Jovanović Ćuta. Policajci ubeđuju Jovanovića da time što pokušava da prođe kroz njihov kordon ugrožava bezbednost interventne policije u punoj opremi.  

„Svi vi ovde štitite kriminal“, Jovanovićev je odgovor.

„Hoću da pozovem celu opoziciju da danas napusti sednicu Narodne skupštine i da dođu ovde da stanu uz ove ljude koji štite Šodroš. A policiji da kažem da dobro razmisli na čijoj je strani. Bez dozvole graditi bilo šta to je protiv zakona a vi ste tu da štitite zakon a ne da stajete na stranu investitora“, izjavio je predsednik Odbora za zaštitu životne sredine.

I.K.

Prethodni članak

„Pokažite dozvole!“, „Ne tucite ženu!“: policija krenula na aktiviste na Šodrošu

„Koliki je moj deo?“ Kampanja za pravednu raspodelu nasledstva između muškaraca i žena

Sledeći članak