Video: Feminističke strategije danas

 

Prvog dana konferencije „Povratak utopije 2“ koju su organizovali Mašina i Centar za politike emancipacije, održana su dva izlaganja pod zajedničkim nazivom „Feminističke strategije danas“.

Teme prvog predavanja bile su procesi promene u pravcu jednakosti i emancipacije, otpori tom procesu, i borbe rastućem maskulinizmu i konzervativizmu. O tome je govorila Agata Čarnacka, filozofkinja, prevoditeljica, politička savetnica, novinarka i aktivistkinja. Tokom svog izlaganja govorila je o primerima feminističkog aktivizma u Poljskoj sa osvrtom na organizaciona pitanja vezana za borbu protiv zakona o zabrani abortusa u toj zemlji.

Maja Krek, sociološkinja i aktivistkinja, članica kolektiva Društvenog centra Oktobar iz Beograda, održala je predavanje o uticaju ekonomske krize i mera štednje na smanjenje kvaliteta života žena u Srbiji, kao i o neophodnosti da borba za poboljšanje položaja žena bude vođena feminističkim i levičarskim principima.

Predavanja je moderirao Lav Mrenović, polaznik Studija socijalizma, a prethodila im je panel diskusija „Promišljanje uslova prekarnog rada“, koju možete pogledati ovde.

Konferencija „Povratak utopije 2“ realizovana je između 14-og do 16-og novembra 2017. u Domu sindikata u Beogradu.

Organizovana je kontra ideji bezalternativnosti kapitalizma, sa namerom da doprinese odogovoru na pitanja u kakvom društvu želimo da živimo i kako se organizovati da bismo ga ostvarili.

Prethodni članak

Video: Promišljanje uslova prekarnog rada

Više slobodnog vremena – ali za sve!

Sledeći članak