Vijetnamski radnici na gradilištu Linglonga ponovo u štrajku. Solidarni građani pozivaju na prikupljanje pomoći za ugrožene radnike

Nekoliko desetina vijetnamskih radnika na gradilištu Linglonga jutros je stupilo u štrajk jer im dva meseca nisu isplaćene zarade, prenosi N1 koji je došao do ovih saznanja.

Ulaz na gradilište Linglonga

N1 je došao u posed snimka na kojem se vidi kako se tokom sastanka vijetnamski radnici raspravljaju sa kineskim menadžerom koji je zadužen za odnose sa stranim radnicima u kompaniji „China Energy group“, koja je jedan od podizvođača angažovanih na izgradnji fabrike Linglonga u Zrenjaninu.

Radnicima je navodno rečeno da će im zaostale plate biti isplaćene tek petog jula kada kineski menadžment namerava da ih i deportuje za Vijetnam što bi bilo mesec dana pre isteka ugovora koje su radnici potpisali sa kompanijom.

Radnici su najavili i da će u utorak ujutru tokom obustave rada održati i skup u krugu gradilišta, kao i da više nemaju hrane pošto im plate nisu isplaćene dva meseca.

Zrenjaninski socijalni forum je odmah reagovao i pozvao sve solidarne građane i građanke da doniraju prehrambene proizvode koje mogu dostaviti u njihovu kancelariju nakon što ih prethodno kontaktiraju preko njihove stranice na Fejsbuku.

„Položaj radnika u celom svetu je sve gori. Kapitalisti eksploatišu bez obzira na rasu, veru i naciju. Radnička klasa za svoj položaj mora da se bori kroz solidarne akcije na temeljima internacionalizma. Pozivamo sve da pomognu radnicima iz Vijetnama. Pružajući ruku njima borimo se za sebe i sve one koji su eksploatisani zarad profita kapitalista i država koje rade u interesu privatnika“, navodi se u saopštenju Zrenjaninskog socijalnog foruma.

Podsećamo da ovo nije prvi put da radnici na ovom gradilištu obustavljaju rad. Poslednji takav slučaj se desio pre samo nekoliko nedelja. Hristina Piskulidis, iz organizacije ASTRA koja je u više slučajeva posredovala u pomoći stranim radnicima koji su se našli u nezavidnom položaju u Srbiji, je tada za Mašinu rekla da su ti radnici poreklom iz vrlo siromašnih sredina kao i da novac koji zarađuju ne znači samo njihov opstanak nego i opstanak njihovih porodica.

„Bez sredstava njima su ruke vezane, odnosno ne mogu da napuste situaciju eksploaatcije tek tako ako nemaju novca da odu. Oni su u riziku i od drugih eksploatatora, trgovaca ljudima ili krijumčara ukoliko nelegalnim kanalima pokušaju da napuste ovu nezavidnu situaciju“, rekla je Piskulidis za Mašinu.

M.M.

Prethodni članak

Predsednik protiv mora – pozdrav letovanjima

Da li ćemo uskoro živeti Sluškinjinu priču? Nađa Bobičić iz Centra za ženske studije: Pobedili smo i jače fašizme

Sledeći članak