Više od 200 miliona radnika i radnica je učestvovalo u generalnom štrajku u Indiji

Široka koalicija radničkih, poljoprivrednih, studentskih i feminističkih organizacija i deset sindikalnih centrala organizovala je prethodnog četvrtka i petka „najveći štrajk u istoriji“ u kojem je učestvovalo više od 200 miliona ljudi. Štrajk je organizovan kako bi se skrenula pažnja na napade na prava radništva i poljoprivrednika koje sprovodi desničarska vlada. Pored prekida rada u preduzećima širom Indije, u većim gradovima su organizovai i protesti koji su naišli na policijsku represiju.

Kako javlja Peoples Dispatch prethodnog četvrtka u Indiji je u štrajku učestvovalo čak 250 miliona radnica i radnika što predstavlja „najveći organizovani štrajk u ljudskoj istoriji“. U njegovoj organizaciji učestvovalo je deset nacionalnih sindikalnih federacija, savez 200 organizacija indijskih poljoprivrednika, feminističke grupe, studentski sindikati i niz organizacija civilnog društva. Štrajk su podržale i leve partije i nekoliko opozicionih grupacija.

Iako su postojali posebni zahtevi radnika i radnica koji dolaze iz različitih privrednih grana ili preduzeća, ova široka koalicija se složila oko dvanaest zajedničkih zahteva koji su izneti tokom štrajka. Prvi i osnovni zahtev je ukidanje svih zakona kojima se ograničavaju ključna radna prava i garantovane cene otkupa poljoprivrednih proizvoda koje je nedavno donela vlada Narendre Modia. Jedan od zahteva je i zaustavljanje privatizacije javnog sektora, a naročito finansijkog sektora, kao i prestanak komercijalizacije državnih proizvodnih i uslužnih kompanija kao što su namenska industrija, železnica i luke. Poštovanje i poboljšanje niza socijalnih mera je bio još jedan od zahteva, što se naročito odnosi na mase siromašnih koje su dodatno ugrožene epidemijom koronavirusa.

Izvor: peoplesdispatch.org

Štrajk je organizovan u kontekstu recesije koja se dešava u Indiji usled pandemije koronavirusa. Kako piše Peoples Dispatch „indijski bruto domaći proizvod opao je za rekordnih 23,9%, dok je nezaposlenost porasla na neviđenih 27%“. Uz sve to ova država prema zvaničnim podacima beleži oko 140.000 preminulih od posledica koronavirusa, što Indiju stavlja na drugo mesto odmah iza SAD.

Ipak, strah od koronavirusa nije sprečio desetine hiljada ljudi da tokom štrajka izađu i na protestna okupljanja organizovana u Delhiju, Kolkati, Mumbaju i blokiraju ove gradove. Mnogi radnici i radnice koji nisu došli na organizovane proteste odlučili su se za blokadu ključnih železničkih i drumskih ruta, dok su i istočni i centralni indijski industrijski i rudarski pojas „praktično bili blokirani“ navodi Peoples Dispatch.

Organizatori su izjavili da je ovaj štrajk tek najava predstojećih borbi u zemlji:

Radnici i seljaci neće mirovati dok se katastrofalne i remetilačke politike aktuelne vlade ne preokrenu. Današnji štrajk je samo početak. Uslediće mnogo intenzivnije borbe, rekao je Tapan Sen, generalni sekretar Centra indijskih sindikata (CITU), jedne od sindikalnih konfederacija koja učestvuje u štrajku.

Seljaci su posebno pogođeni neoliberalnim reformama koje sprovodi vlast. Desetine hiljada njih se uputilo ka Delhiju kako bi učestvovali u protestu, međutim na putu su ih čekale barikade, policijski kordoni, iskopani rovovi i vodeni topovi – oni su i pored toga nastavili svoj put i stigli na protest gde su ponovo naišli na represiju policije. Sve to je zabeleženo na snimcima koje je objavio Peoples Dispatch.

M.M.

Prethodni članak

Prvo Ministarstvo kultura, dekolonijalizacije i depatrijarhalizacije osnovano u Boliviji

Pokrenuta inicijativa „Pravo na lek“: vakcine protiv Covid-19 su javno dobro

Sledeći članak